Header

Statistika Covid-19 u naglom porastu u svim dijelovima svijeta

(Patria) – Kina bilježi najveći dnevni prosjek novih infekcija korona virusom od aprila, dok je u Australiji potvrđen najviši dnevni prosjek od početka epidemije u toj zemlji.

 

60 novozaraženih u Kini locirani su u klasterima u tri različite kineske regije. 41 novi slučaj zabilježen je u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang gdje se sredinom jula desila iznenadna erupcija zaraze, naročito u području oblasnog glavnog grada Urumqija.

Preostali slučajevi vežu se za provincije Liaoning i Jilin koje graniče sa Sjevernom Korejom.

Tamošnji zdravstveni stručnjaci još uvijek nisu otkrili porijeklo relativno novog klastera u Xinjiangu koji sada broji ukupno 178 osoba.

Istovremeno, u Australiji koja je u prva tri mjeseca pandemije predstavljala zemlju – primjer uspješnog rukovođenja zdravstvenom krizom sa relativno malim brojem zaraza i smrtnih ishoda, premijer države Victoria apelirao je na građane da ne idu na posao ako primijete i najmanje simptome, nakon što je posljednji dnevni prosjek novozaraženih skočio na 532.

Premijer Daniel Andrews najavio je mogućnost dodatnih restriktivnih mjera za Melbourne i susjedni Mitchell Shire koji su već u trećoj sedmici karantina. Očekuje se da će broj preminulih u domovima za starija lica koji iznosi 700, samo nastaviti rasti.

Nakon novih slučajeva zaraze, Novi Zeland bilježi tri uzastopna dana bez novih infekcija.   

Indija je u jednom danu zabilježila 50.000 novih infekcija korona virusom, što je prema podacima tamošnjeg ministarstva zdravstva, do sada najveći dnevni prosjek.

U Indiji je zaraženo najmanje 1.4 miliona stanovnika, a taj broj je skočio za 28% u zadnje dvije sedmice. Broj smrtnih ishoda se približio 33.000, što je za 19% više nego samo sedmicu ranije.

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je građane da budu 'posebno budni' jer je 'korona danas fatalna kao što je bila u početku'. On je najavio uspostavljanje tri nova centra za testiranje, u Delhiju, Mumbaiju i u Kolkati.

Sjedinjene Američke Države su u proteklih 5 dana zabilježile oko 5.000 smrtnih ishoda, dok broj novozaraženih raste u južnim i zapadnim državama. Tamo je od početka pandemije zaraženo više od 4,2 miliona ljudi, dok se broj smrtnih ishoda približio 150.000.

Zbog erupcije zaraze u gradu Danangu, Vijetnam planira evakuirati oko 80.000 turista koji se tamo nalaze.

Ministar ekonomije Japana najavio je da će tamošnja vlada apelirati na biznise da rade online koliko god je to moguće, te insistirati na ostalim mjerama društvenog distanciranja, nakon što je zabilježen porast novih infekcija naročito među radnicima.

'Korona statistika' raste i u Meksiku gdje je u nedjelju zabilježeno 5.480 novih slučajeva i 306 smrtnih ishoda. U toj zemlji do sada je potvrđeno 390.516 zaraženih, a preminulo je ukupno 43.680 osoba.

Prema podacima američkog Univerziteta Johns Hopkins, u svijetu je od početka pandemije zaraženo oko 16,2 miliona ljudi, dok je usljed komplikacija preminulo oko 650.000.

 nap.ba