Header

Sutra online samit EU-Zapadni Balkan

(Patria) - Sastanak lidera članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana biće održan 6. maja putem video konferencije zbog pandemije korona virusa, saopštila je Hrvatska, koja predsjedava EU.

 

“U borbi protiv kovid-19 Evropska unija i Zapadni Balkan su ujedinjeni. Samit će pružiti priliku za isticanje međusobne solidarnosti i saradnje u vrijeme krize”, navodi se u saopštenju i podsjeća da je EU obezbijedila 3,3 milijarde eura pomoći zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije.

Lideri će takođe potvrditi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i “opredijeljenost država Zapadnog Balkana da se pridržavaju evropskih vrijednosti i načela”.

“EU je najvažniji partner regiona Zapadni Balkan, a video-konferencija će naglasiti značaj jedinstvenih odnosa EU i Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Učesnici video-konferencije će razmijeniti mišljenja o novoj fazi bliske saradnje za rješavanje socio-ekonomskih posljedica krize kovid-19, važnosti regionalne saradnje, kao i o tome kako najbolje upravljati bezbjednosnim izazovima.

Na sastanku će učestvovati predsjednici država ili vlada država članica EU i šest zapadnobalkanskih zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel će predsjedavati sastankom i zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen predstavljaće EU.

Na video-konferenciji će učestvovati i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja trenutno predsjedava EU, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednost Džozep Borel, predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke, Evropske investicione banke i Savjeta za regionalnu suradnju.

Poslije sastanka biće održana konferencija za novinare na kojoj će se obratiti Šarl Mišel, Ursula fon der Lajen i Andrej Plenković.

Prethodni samit EU-Zapadni Balkan bio je održan 17. maja 2018. u Bugarskoj, kada je usvojena Sofijska deklaracija.

nap.ba