Header

Europski parlament: Hrvatska prisilno vraća migrante u BiH

U sklopu Dnevnika 2, koji se emituje na Federalnoj televiziji, prikazan je prilog o raspravi u Europskom parlamentu zbog nehumanog ophođenja prema migrantima od strane Hrvatske.

Zastupnici, uglavnom Zelenih i lijevih grupacija, prozvali su Hrvatsku zbog nehumanog postupanja prema migrantima na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Europsku komisiju i Parlament pozvali su na provođenje istrage o navodima o nasilnom vraćanju migranata sa hrvatske granice u BiH.

Nakon prošlosedmične posjete BiH i Hrvatskoj europarlamentaraci iz grupacije Zelenih ocijenili su da se na granicama često ne poštuju pravila EU, te da Hrvatska provodi tzv. push back, odnosno prisilno vraćanje migranata u BiH, nepoštujući zakonske procedure.

„Odbacivanja mogu ići pod ruku sa brutalnim nasiljem, a to je posebno slučaj na hrvatskim granicama na osnovu brojnih izvještaja i svjedočenja. Šokiralo nas je da svi uključeni akteri priznaju to nasilje i odbacivanja, jedini koji ustrajava da se to ne događa su hrvatske vlasti. Nasilje će biti nastavljeno ukoliko se EU nastavi držati po strani“, izjavila je Tineke Strik, zastupnica grupacije Zelenih.

„Na mnogo mjesta na našim vanjskim granicama situacija se nastavlja pogoršavati. Prihvatni centri, nezakonita odbacivanja nisu odgovori koji tražimo“, izjavila je Kati Piri zastupnica Progresivnog saveza socijalista i demokrata.

U žučnoj raspravi  eurozastupnici, članovi hrvatskog HDZ-a, negirali su navode o kršenju europskih zakona i temeljnih prava migranata tvrdeći da za to nema dokaza. U odbranu su im priskočili zastupnici Europske narodne stranke.

„Zemlja je na zapadnoj Balkanskoj ruti i pod velikim je prtiskom, Hrvatska na pravi način štiti vanjske granice uz poštivanje međunarodnih standarda i  europskih zakona“, izjavio je Emil Radev, zastupnik Europske narodne stranke.

Predstavnica vijeća Europske unije, Nikolina Brnjac, je istakla da Hrvatska ima nultu toleranciju za nezakonito korištenje policijske sile i da su sve tvrdnje o takvom postupanju ozbiljno shvaćene, te navela statističke podatke o broju ulazaka migranata.

„U 2019. godini bilo je više od 14 000 ilegalnih prelazaka granica na Balkanskoj ruti, što je porast od 140% u poređenju sa 2018. godinom, od početka 2020- te pritisak na tu rutu je smanjen zbog zimskih uvjeta“, izjavila je Nikolina Brnjac.

Više zastupnika pozvalo je Europsku komisiju da počne djelovati na rješenju problema.

„Poštivanje temeljnih ljudskih prava i vladavine prava mora biti garatirano bez izuzetka, a nasilno odvračanje migranata nije prhvatljivo. Ono što se dešava na našoj vanjskoj granici utiče na Europu. Najavljena je uspostava sistema nadzora i mehanizama za pritužbe od onih koji smatraju da su na granici kršena njihova prava, s toga će svako moći podnijeti prigovor“, izjavila je Helena Dalli, komesarka za jednakost EU.

(Index.ba/FTV)