Header

Na Facebooku 83 miliona lažnih profila

Dupli profili od ukupnog broja korisnika Facebooka dosežu 4,8 procenata, neklasificirani 2,4, a nepoželjni 1,5 posto.

Društvena mreža Facebook objelodanila je da vjeruje da ima više od 83 miliona lažnih korisnika.

Kompanija je objavila da bi 8,7 posto od njenih 955 miliona profila mogli biti nepostojeći korisnici.

Navodi se da dupli profili od ukupnog broja korisnika dosežu 4,8 procenata, "neklasificirani" profili 2,4, a "nepoželjni" 1,5 posto.

Vrste profila

Glavnu grupu lažnih korisnika čine dupli profili, koje Facebook definira kao "profile koje korisnici zadržavaju uz svoje glavne".

Neklasificirane profile kompanija definira "kao lične profile koje su korisnici kreirali za bisnis, organizaciju ili neljudski entitet kao što je kućni ljubimac".

Nepoželjni profili su "oni koji nisu u skladu sa kompanijskim pravilima korištenja, odnosno profili koji su korišteni za slanje neželjenih (spam) poruka i drugih sadržaja".

"Značajnu većinu naših prihoda čini reklama. Gubitak oglašivača ili smanjenje potrošnje oglašavanja na Facebooku moglo bi ozbiljno naškoditi našem poslovanju", navodi se u saopćenju kompanije.

Lažni lajkovi lažnih korisnika

Rory Cellan-Jones, tehnološki saradnik u britanskoj medijskoj kući BBC, prošlog mjeseca je na Facebooku postavio profil lažne kompanije VirtualBagel, kako bi proveo lično istraživanje o lažnim "lajkovima" (likes) na toj socijalnoj mreži.

Istraživanje ga je dovelo do zaključka da je većina dobijenih "lajkova" za njegovu lažnu firmu došla od korisnika iz Azije i sa Bliskog istoka.

Prema Jonesovim riječima, mnogi od tih korisnika bili su lažni, među njima i "Ahmed Ronaldo", na čijem je profilu navedeno da živi u Kairu i da je zaposlen u španskom fudbalskom klubu Real Madrid.

Izvor: Agencije