Header

MMF odobrio zajam Bosni i Hercegovini

Dvogodišnji zajam vrijedan pola milijarde eura popunit će rupe u budžetu.

Bosna i Hercegovina postigla je s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) sporazum o novom dvogodišnjem zajmu vrijednom pola milijarde eura, kojim će popuniti rupe u budžetu i servisirati obaveze koje će na naplatu stići iduće godine, izjavio je u petak šef misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Costas Christou.

On je napomenuo da će konačnu odluku o odobravanju novog stand-by aranžmana dati vodeći ljudi MMF-a tokom zasjedanja Glavnog odbora u septembru.

"Sporazum je usaglašen na operativnom nivou, a prije nego što ga podnesemo na razmatranje Izvršnom odboru, mora ga odobriti naša uprava", rekao je Christou, dodavši da bi prve tranše zajma, ako bude potvrđen u septembru, mogle stići već ove godine, ali će bh. vlasti prije toga morati ispuniti određene obaveze.

Ograničena domaća potražnja

Christou je istaknuo kako kriza u eurozoni negativno utječe na izvoz iz Bosne i Hercegovine i priljev kapitala, zbog čega joj je potrebna finansijska podrška.

Dodao je da domaća potražnja ostaje ograničena zbog fiskalne suzdržanosti, ističući da su ekonomske slabosti dovele do slabije naplate poreza te povećanja pritisaka na javne finansije.

MMF ocjenjuje preoptimističnom predviđanja da bi Bosna i Hercegovina u 2012. mogla ostvariti nultu stopu ekonomskog rasta.

Zbog toga MMF očekuje da bh. vlasti provedu potrebne mjere kojim bi se smanjila ranjivost domaće ekonomije usljed pogoršanja vanjskog okruženja, rastućih finansijskih pritisaka i pratećih rizika.

Izvor: Agencije