Header

ŠTO TE NEMA: U Veneciji će 11. jula biti postavljena 8.373 fildžana kafe

VENECIJA, (Patria) - Kad je Bosna i Hercegovina 1992. godine proglasila nezavisnost od Socijalističke Federtivne Republike Jugoslavije, etnonacionalističke podjele su gurnule BiH u jedan od najvećih ratnih sukoba u povijesti Europe.

U julu 1995. godine, vojska bosanskih Srba napala je zaštićenu zonu UN-a, koja je uključivala i Srebrenicu, grad u kojem je hiljade bosanskih muslimana pronašlo utočište od nasilja u okolnim mjestima. Nakon napada na Srebrenicu, bosanske žene i djevojčice islamske vjeroispovijesti su protjerane iz Srebrenice, dok je 8.373 muškaraca i dječaka koji su ostali ubijeni na sistematski način. Medunarodni krivični sud je 2006. godine te događaje zvanično nazvao genocidom.

Danas je regija i dalje etnički podijeljena. Srbijanski lideri, kao i lideri bosanskih Srba, i dalje poriču da se u Srebrenici desio genocid.

Kao odgovor na negiranje genocida, bosanskohercegovačko-američka umjetnica Aida Šehović kreirala je nomadski spomenik "ŠTO TE NEMA", kao vid sjećanja na 8.373 žrtve genocida u Srebrenici (stotenema.org). Šehović godinama prikuplja fildžane koji se tradicionalno koriste za ispijanje kafe u Bosni i Hercegovini, a koji istovremeno simbolično predstavljaju broj žrtava genocida u Srebrenici. Od 2006. godine zajedno sa lokalnim zajednicama, Šehović organizuje postavljanje spomenika "ŠTO TE NEMA" na javnim trgovima, svakog 11. jula i svaki put u drugom gradu širom svijeta.  

Svako uspješno postavljanje spomenika predstavlja pobjedu nad silama koje zagovaraju negiranje i poricanje genocida, i koje podstrekavaju ignorisanje zločina iz prošlosti, kako bi spriječile proces zacjeljenja neophodan za oporavak poslijeratnog društva. Obzirom na inkluzivni i univerzalni duh spomenika, prolaznici se pozivaju da učestvuju u njegovoj realizaciji ispunjavanjem fildžana bosanskom kafom koji će, simbolično, ostati nepopijeni na trgu gdje se postavlja spomenik.

Spomenik "ŠTO TE NEMA" će ove godine biti postavljen u Veneciji, u Italiji, kao dio izložbe „Artivizam: Paviljon za sprečavanje zločina“ u organizaciji Auschwitz Instituta za mir i pomirenje (AIPR), međunarodne nevladine organizacije posvećene sprečavanju masovnih zločina. Ova izložba je istovremeno jedan od paviljona Venecijanskih Bijenala.

Ovogodišnje izdanje "ŠTO TE NEMA" bit će postavljeno 11. jula u Serra dei Giardini u Veneciji. Volonteri će tokom cijelog dana biti prisutni na lokaciji i informisati javnost o projektu, njegovoj historiji i značaju za sprečavanje zločina i progona ljudi iz svojih domova, koji se svakodnedvno dešavaju diljem svijeta.

Projekt „Artivizam: Paviljon za sprečavanje zločina“ ističe rad umjetnika i kolektiva koji umjetnost koriste kao sredstvo za suočavanje i borbu protiv nasilja zasnovanom na identitetu i njegovim posljedicama. Na izložbi su predstavljeni radovi umjetnika kao odgovor na šest različitih slučajeva genocida i drugih masovnih zločina, a svaki od njih istovremeno predstavlja i različite dijelove svijeta: Argentinu, Bosnu i Hercegovinu, Kanadu, Indoneziju, Irački Kurdistan i Južnu Afriku.

Osim instalacije "ŠTO TE NEMA" i ostalih pet srodnih postavki, Artivizam nastoji posjetioce pretvoriti u aktiviste, naglašavajući moć pojedinca da igra ulogu u sprečavanju zločina, kako u svojoj domovini tako i širom svijeta. Stoga, posljednja prostorija paviljona ističe rad AIPR-a i tri druge medunarodne organizacije za ljudska prava, od kojih je svaka kreirala niz radnji koje posjetioci mogu poduzeti u trajanju od 60 sekundi, 60 minuta ili 60 dana, a koji predstavljaju njihov doprinos prevenciji mržnje i nasilja zasnovanog na identitetu.

nap.ba