Header

Iran najavio kršenje nuklearnog sporazuma, svjetski lideri zabrinuti

SAD su izašle iz sporazuma prije godinu dana, Iran najavljuje da će ga prekršiti, dok ga E3 nastoje spasiti (foto Wikipedia)


(Patria) – Evropski i svjetski lideri izrazili su zabrinutost zbog najave Irana u ponedjeljak da je akumulirao više obogaćenog uranijuma nego što je dozvoljeno u okviru nukleranog sporazuma koji ova zemlja ima sa nekoliko svjetskih sila potpisnica.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da se Iran 'igra s vatrom', a iz Bijele kuće najavljuju da će nastaviti politiku maksimalnog pritiska sve dok Iran ne promijeni pristup, kao i to da Iranu uopće ne treba dozvoliti obogaćivanje uranijuma.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije koja je jedna od potpisnica sporazuma, Jeremy Hunt, izjavio je da se sporazum mora održati jer 'ne želimo da Iran posjeduje nuklearno naoružanje, ali ako Iran prekrši sporazum, i mi izlazimo iz njega'.

'Nismo prekršili sporazum', objavio je na svom Twitter profilu iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javid Zarif i dodao: 'Paragraf 36 sporazuma objašnjava zašto. Primijenili smo paragraf 36 nakon povlačenja SAD. Dali smo E3+2 nekoliko sedmica zadržavajući naše pravo. Naposlijetku smo poduzeli akciju nakon 60 sedmica. Čim E3 izvrše svoje obaveze, i mi ćemo'.

Zarif je uz objavu priložio i paragraf 36 koji objašnjava mehanizam za rješavanje sporova ukoliko neke od potpisnica ne ispunjavaju svoje obaveze. E3 se odnosi na Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku, a 2 na Rusiju i Kinu, piše Euronews.

nap.ba