Header

BiH jedina od 47 zemalja Vijeća Evrope bez delegacije u PS


Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava da je ponedjeljak, 24. juna, posljednji rok za dostavljanje liste parlamentarne delegacije BiH za učešće u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.


U saopćenju iz tog ministarstva se navodi da, ukoliko bude propuštena i ta dodatna, ali posljednja šansa, BiH će biti jedina od 47 zemalja članica Vijeća Evrope, koja neće učestvovati u njenom parlamentarnom radu.

- Ako se to desi, to je još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni, što će imati negativne posljedice za evropski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidatskom statusu – upozoravaju iz MVP-a.

Kažu da, osim toga, Parlamentarna skupština BiH, koja je jedina nadležna za taj posao i za to snosi punu odgovornost, „zanemaruje interese naroda i u Republici Srpskoj i u FBiH, jer izabrani poslanici i delegati neće moći da učestvuju u donošenju važnih odluka, kao što su izbor novog generalnog sekretara Vijeća Evrope i sudija Evropskog suda za ljudska prava“.

MVPBiH podsjeća da „izbor novog Vijeća ministara BiH nije ni na koji način povezan sa izborom ove delegacije“.

- Nakon izbora 2010. godine Vijeće ministara nije bio formiran 16 mjeseci, ali je parlamentarna delegacija na vrijeme određena i nesmetano učestvovala u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, što je rezultiralo intenziviranjem dobre saradnje BiH i Vijeća Evrope – navodi se u saopćenju.

Dodaje de sa, ukoliko BiH propusti i posljednji rok „šteta i negativne posljedice bit će još veće, jer je Komitet ministara Vijeća  Evrope na sjednici u Helsinkiju 17. maja stvorio dodatni prostor za dogovor i omogućio BiH još jednu šansu da pokaže da na odgovarajući način poštuje svoje obaveze i da je privržena evropskim vrijednostima i standardima ove najveće evropske međunarodne organizacije“.

MVPBiH poziva rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH da iskoristi nekoliko preostalih dana i imenuje delegaciju, jer međunarodni ugled BiH i interesi naroda u oba entiteta ne smiju da budu taoci postizbornih dnevnopolitičkih nadmudrivanja – saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću tog ministarstva.

(Vijesti.ba / FENA)