Header

GAVEZ - liječi reumu i oticanje zglobova

Ova ljekovita biljka, poznata je i pod nazivom sodul ili sodula, kao i crni korijen i kuhinjsko zelje, ubraja se medju neophodne i najvrsnije biljke koje nam priroda daje na raspolaganje.

Raste na vlaznim livadama, na ivicama njiva, u vlaznim jarkovima i pored voda. Naci cemo je i uz plotove i na osulini (sutu), gdje cvjeta tokom cijelog ljeta. Listovi su hrapavi i veoma siljati. Spolja tamnosmedj do crn a iznutra bijel do zuckast, visegodisnji korijen je debeo kao palac, a kada se rasijece, veoma je sluzav i klizav, kao da je mastan. S obzirom na to da je korijen duboko u zemlji, gavez tesko moze da se unisti. On se vadi u proljece ili u jesen, i to siljatom motikom. Svjeza biljka skuplja se za vrijeme cvjetanja, posto se gavez u narodu zove i crnim korijenom, ne treba ga brkati sa španskim crnim korijenom (Scorzonera hispanica) koji se kod nas gaji iskljucivo u povrtnjaku i koristi za pripremanje variva.

 

Tinktura od gaveza, koju lako mozete napraviti sami, krije u sebi cudesnu snagu. Bolesnicima koji su se sa svim mogucim sredstvima godinama lijecili od reume i oticanja zglobova a nisu se izlijecili, tinktura od gaveza brzo ce pomoci. Jedna zena, koja je svojom desnom rukom jedva mogla da se sluzi (rameni zglob je bio gotovo nepokretan a ljekar je vec konstatovao da je rijec o ukrucenosti), na moj savjet je svakodnevno utrljavala tinkturu gaveza u desnu nadlakticu i u rameni zglob. Iz dana u dan je osjecala kako joj se zdravlje poboljsava. Danas joj je rameni zglob  normalno pokretan i ona ponovo moze da obavlja poslove u svom domacinstvu. I popareni listovi gaveza u obliku tople kaše stavljeni na nepokretni zglob pomazu preko noci ako tegobe poticu od prenaprezanja, iscašenja, uganuca ili posledica mozdanog udara.

 

Tetku moga supruga je na ulici oborio jedan motociklista. U bolnicu je stigla sa prelomom zgloba kuka. Hirurski su joj ga sastavili ekserom i otpustili je posto se oporavila. Ekser je trebalo da bude odstranjen posle godinu dana. Po isteku tog vremena, nije osjecala bolove i ponovo je moga da hoda normalno, pa nije otisla na predvidjeni pregled. Izgedalo je da je sve u najboljem redu, sve do jednoga dana kada su joj se pojavili nesnosni bolovi. Tada je ekser izvadjen a ljekari su utvrdili da se kost zagnojila. Injekcije su, doduse, na kratko vrijeme otklanjale bolove, ali se zapaljenski proces nije zaustavio. U tom stadijumu je ona dosla da nas podsjeti i izgledala je stvarno kao sacica jada. Bez pretjerivanja mogu da kazem: oblozi od tople kase gaveza pomogli su joj preko noci. Sledeceg dana zena je mogla da sjedi i lezi a da nema bolove. Posto je u apotekama mogao samo da se kupi isitnjeni korijen gaveza, mudra tetka ga je dodatno isusila u pecnici i samljela ga u starom mlinu za kafu (za to moze da posluzi i mlin za mak). Obloge od kase (recept vidi kod nacina upotrebe) stavljala je sve dok vise nije osjecala nikakve tegobe.

 

I deformacije rucnih i noznih zglobova nestaju ako se koriste ovakvi oblozi od kase gaveza. Danas gavez moze da se kupi u mnogim apotekama. Zeljela bi posebno da ukazem na to da ovi oblozi od kase sa cvijetnim prahom (polenom) gavez mogu da donesu olaksanje cak i kod paralize donjih ekstremiteta. Topli oblozi od kase pomazu i kod prosirenih vena sa otvorenim ranama, reumatskog zadebljanja misica, otvrdlina od podagre (gihta), zatim kod cireva, bolova u vratu i u amputacionim patrljcima, pa cak i kod zapaljenja pokosnice.

 

Od korijena gaveza moze da se pripremi i caj, koji se pije kod zapaljenja dusnica (katara bronhija), zatim kod tegoba u organima za varenje, krvarenja zeluca i upale pucne maramice. Tokom dana se, gutljaj po gutljaj, pije dvije do cetiri solje. Kod cira zeluca preporucuje se cajna mjesavina od 100 g gaveza, 50 g nevena i 50 g troskota (vidi nacine upotrebe).

 

Jos jednom bi spomenula tinkturu od gaveza. Oblozi od tintkture s najboljim uspjehom se primjenjuju kod unutrasnjih i spoljnih rana, povreda raznih vrsta, nagnjecenja, krvarenja i fraktura kostiju.

 

Listovi gaveza se ne koriste samo za obloge nego i kao dodatak kupkama kod reumatskih tegoba, gihta, kostoblje, poremecaja cirkulacije i ostecenja prsljenova. Kod poremecaja cirkulacije u nogama, kod prosirenih vena i za rehabilitaciju posle frakture kostiju preporucuje se sjedece kupke (u kadi) kojima se dodaje gavez.

 

U nekim krajevima se listovi gaveza stavljaju u masu od koje ce se peci kajgana. Aktivne materije ove ljekovite biljke na taj nacin koriste cijeloj porodici.

 

NAČINI UPOTREBE GAVEZA

 

Pripremanje čaja od korijena: dvije male kasike isitnjenog korijena potope se u cetvrt litre hladne vode i ostave preko noci. Ujutro se sve to malo ugrije i procijedi. Pije se polako, gutljaj po gutljaj.

 

Mješavina čaja (kod čira na želucu): puna mala kasika cajne mjesavine prelije se sa cetvrt litre vode i ostavi da odstoji 3 minuta. Caj se pije topao, tri do cetiri puta dnevno, polako, gutljaj po gutljaj.

 

Oblozi od kaše: dobro osušen korijen se fino izmelje i u jednoj solji sa malo vrele vode i nekoliko kapi jestivog ulja brzo izmjesa u kasu. Kasa se nanese na parce pamucne tkanine i tako topao oblog sa stavlja na oboljelo ili bolno mjesto, a zatim poveze.

 

 

Marija Treben (lijekpriroda.blogspot)