Header

Čituljom traže od Srbije da prizna agresiju na BiH

Porodica poginulog vojnika JNA pita se za šta je dao život
Marko Hrnjak, padobranac, stradao u borbenoj akciji u blizini Mostara 23. maja 1992.

Porodica Marka Hrnjaka iz Beograda, poginulog pripadnika Jugoslavenske narodne armije iz 63. padobranske brigade, objavila je ovih dana čitulju u beogradskim "Večernjim novostima" u kojoj otvoreno kritizira tamošnje vlasti i spočitava Srbiji što nije priznala da je  izvršila agresiju na BiH.

Zov feniksa

Ova porodica, naime, dala je sjećanje u kojem navodi da je tada 20-godišnji Hrnjak "poginuo na odsluženju vojnog roka u stranoj državi, u okolini Mostara, u borbenoj akciji svoje jedinice" 23. maja 1992.

- Poginuo je u vrijeme kada "Srbija nije bila u ratu" i kada "nijedan vojnik iz Srbije nije bio van Srbije". I poslije dvadeset godina postavlja se vječno pitanje - zašto je poginuo Marko. Umjesto objašnjenja, ili ne daj Bože, kajanja, slušamo zov feniks ptice. Zar opet? - navela je porodica u čitulji.

Staša Zajović, predsjednica organizacije "Žene u crnom" iz Beograda, jučer je za "Avaz" prokomentirala krajnje neuobičajenu čitulju.

Nove vlasti

- To je sarkastično-cinični odgovor porodice zato što Srbija neće da odgovori na osnovna pitanja vezana uz agresiju prethodnog režima. Koliko je muškaraca bilo mobilisano, nasilno mobilisano za ratove i agresiju? Priznajući tačnu cifru, priznali bi da se radi o agresiji - kaže Zajović.

Faksimil čitulje: Neobičan oglas koji mnogo govori

Kako dodaje, ovo pokazuje i da je srbijanski režim bio okrutan ne samo prema drugima nego i prema vlastitom narodu te da zločini Miloševićevog režima nisu ispravljeni ni dolaskom takozvanih "novih vlasti".

Mač nad glavama

- Stalno visi taj mač nad glavama, strah od nekog budućeg ratnog pohoda. Taj strah dosta je razumljiv, ali, nasreću, nije toliko opravdan. Ne zbog toga što ne bi htjeli da vode rat, nego zato što ga vode drugim sredstvima kao što je "osvajanje duhovnog srpskog prostora" - kazala nam je jučer Zajović.

AVAZ/ISTOCNA BOSNA.COM