Header

Guardian: Mladićevi sljedbenici preuzimaju vlast u Srebrenici

ratni zločinci u Srebrenici

Srebrenica je posebno mjesto, mjesto gdje je počinjen genocid, piše ugledni britanski list

Odlučujući o provođenju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, izborne vlasti zemlje odbile su da od Srebrenice učine izuzetak koji bi omogućio muslimanima (Bošnjacima) iz tog grada koji su pobjegli pred pokoljem da glasaju za gradonačelnika tog grada.
Srebrenica je posebno mjesto, usamljeno od 1992. do 1995. godine, mjesto gdje je počinjen genocid, što je i potvrdio Haški tribunal.

Mladićevom političkom šefu, Radovanu Karadžiću, također se sudi pod oprtužbama za genocid u Haagu jer se smatra odgovornim za srebrenički masakr. Srebrenici je 2008. godine dodijeljen poseban status kada je riječ o općim izborima.

Tokom rata, Srebrenica je bila enklava u području pod kontrolom Srba dok je Mladićeve snage nisu zauzele u julu 1995. i ubile 8.100 muškaraca i dječaka u samo nekoliko sedmica.

Ovosedmična odluka o provođenju izbora izgleda konačna, ali bi je mogle poništiti međunarodne vlasti, ako to bude htjele, piše Guaradian.

Valentin Inzko, austrijski diplomata koji je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, kaže da se solidariše s  bošnjačkim nastojanjima, ali su ga nadglasali zapadni ambasadori u Sarajevu koji vjeruju da zavađeni bosanski političari trebaju sami rješavati probleme i prestati ih proslijeđivati međunarodnoj zajednici skoro dvije decenije nakon rata.

Amerikanci su preuzeli glavnu ulogu u kontroverzi oko Srebrenice, tvrde zapadni diplomati, protivljenjem da se Srebrenici dodijeli posebam sttus.

Prije rata u Srebrenici je živjelo 30.000 Bošnjaka, i činili su 80 posto stanovništva. Bošnjaci koji su pobjegli pred masakrom uglavnom žive u Federaciji BiH, navodi londonski Guardian.

Istocna Bosna / avaz