Header

Najčudnije padavine u historiji

Meso
1876. godine na Olympian Springs u Kentuckyju obrušila se kiša komada mesa velikih oko sedam centimetara. Dvojica su muškaraca, koji su probali meso, tvrdili da je u pitanju bila janjetina ili divljač. Naučnici su teoretizirali da su fenomen prouzročili lešinari koji su se nahranili konjima, letjeli iznad grada i povraćali.

Lignja
U junu 1997. godine čovjek koji je pecao na obali Falklandskih otoka onesviješten je i pao u komu na dva dana nakon što ga je u glavu pogodila smrznuta lignja. Nikad se nije saznalo iz kojeg je smjera lignja doletjela.

Žele
2008. godine u Škotskoj planinar je nabasao na nakupinu prozirnog želea i to javio na radio. Nakon toga javilo se još slušatelja koji su prijavili isti fenomen te slali fotografije iz čitave zemlje. Pretpostavljalo se da postoji mogućnost da ptice jedu žabe i punoglavce te na taj način probavljaju njihove otrovane organe. Naučnici su na materiji proveli ispitivanje, ali nisu ništa zaključili.

Žabe
Pljusak žaba, punoglavaca i riba sručio se na Japan u ljeto 2009. godine. Naučnici su pretpostavljali da su fenomen izazvale jake sezonske oluje vodenih vrtloga koji su uvukli životinje u sebe te ih potom razbacali po tlu.

Plave sfere
U januaru ove godine čovjek u Dorsetu u Engleskoj pronašao je 20-ak sjajnih želatinastih plavih kugli razbacanih po svom dvorištu. Naučnici su prvo zaključili da su u pitanju jaja nekog morskog stvorenja, ali kasnije otkrili da su napravljeni od tvari koja se upotrebljava u vrtovima kako bi apsorbirala vodu.

(24sata.info