Header

Boris Tadić od sutra neće biti više predsjednik Srbije!

tadicPredsjednik Srbije Boris Tadić obavjestio je svoje najbliže saradnike da će skratiti svoj mandat i sutra u toku dana pismom obavijestiti predsjednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić Dejanović da podnosi ostavku, objavio je večeras B92.

 Očekuje se da Dejanović sutra raspiše predsjedničke izbore, odnosno objedini ih sa parlamentarnim i lokalnim izborima 6. maja.

 Ukoliko Tadić sutra podnese ostavku, njegove dužnosti će preuzeti predsjednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, koja će i raspisati vanredne predsjedničke izbore.

Tadić je obavijestio članove stranke da misli da da je najbolje za građane da glasaju ove godine samo u maju, a ne dva puta, jer će se tako uštedjeti i i državni novac, navodi B92.

Za predsjedničku trku su spremnost već izrazili lider SNS Tomislav Nikolić i prvi čovjek koalicije SPS-PUPS-JS Ivica Dačić, koji su jasno poručili da žele da izađu Tadiću na crtu.

Prvi krug predsjedničkih izbora bio bi održan 6. maja, a u slučaju da nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, drugi krug bi se održao u roku od 15 dana od dana prvog glasanja.

U drugom krugu, koji mora da se održi na neradni dan, učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Mandat predsjednika Republike traje pet godina i počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom.

Istocna Bosna/B92