Header

Paddy Ashdown:EU bi trebala biti brutalnija u izoliranju separatista

PADDY ASHDOWN U IRSKOM PARLAMENTU: BiH je dopušteno da postane zaraza koja se može lako širiti.
EU bi trebala biti brutalnija u izoliranju separatista

Evropska unija previše dopušta da Bosna i Hercegovina postane opasno decentralizirana, upozorio je prekjučer u Nacionalnom parlamentu Irske lord Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH i nekadašnji britanski vođa liberalnih demokrata.

Na zajedničkom sastanku odbora ovog parlamenta za vanjske i poslove Evropske unije, Ashdown je ukazao na činjenicu da se 11 godina teškog rada stvaranja državnih institucija sada počinje raspadati.

- Uspostavljena je vrlo opasna dinamika nejedinstva u radu, a separatisti uživaju previše utjecaja. EU je je vrlo malo uradila na ovome. EU bi trebala pokazati mnogo više mišića. Trebamo biti brutalniji u izoliranju separatista - oštro je upozorio Ashdown komentirajući aktuelne prilike u BiH.

Lord Ashdown, kako prenose irski mediji, članovima odbora Nacionalnog parlamenta Irske ispričao je da mu je rečeno da među čelnicima zemalja Evrope nema apetita za djelovanje, ali naglasio je da je do institucija u Briselu da naprave plan za djelovanje u BiH.

Bivši visoki predstavnik u našoj zemlji upozorio je da institucije u državi zadužene za oporezivanje, odbranu, ali i sudstvo, postepeno slabe, te je ukazao na to da je "Bosni dopušteno da dođe u svoju dinamiku razbijanja na dijelove".

- Bosni i Hercegovini dopušteno je da postane apsces (upala) u granicama Evrope, zaraza koja se može lako širiti. Situacija u BiH je klizanje natrag u crnu rupu disfunkcionalnosti, kriminala i korupcije - rekao je lord Ashdown.

On je istakao da je strašna tragedija za BiH u tome što je ovoj zemlji od 2007. godine promijenjena dinamika u suprotnom pravcu, zbog čega EU na sebe treba preuzeti krivicu.

(Dnevniavaz.ba, DEPO PORTAL)