Header

'Zmajevi ' večeras protiv Austrije igraju za plasman u A- Ligu i play-off

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20.45 sati na bečkom stadionu "Ernst-Happel" protiv domaće selekcije Austrije igra posljednji susret grupne faze takmičenja u Ligi nacija.

 

Nakon tri odigrana susreta u B-ligi reprezentacija BiH trenutno zauzima vodeću poziciju u Trećoj grupi s maksimalnih devet bodova, druga je Austrija sa tri (utakmica manje), a treća Sjeverna Irska bez bodova (utakmica manje).

 

Najboljim nogometašima BiH za osvajanje prvog mjesta u grupi u današnjem susretu odgovara svaki rezultat osim poraza, ali, po riječima selektora Roberta Prosinečkog, bh. tim i pored toga neće kalkulisati večeras.

 

- Ne razmišljamo da igramo na bod, već da odigramo jednu dobru utakmicu. Igrači su motivirani i žele da se predstave na pravi način, naročito jer ćemo imati i veliku podršku sa tribina. Kada se ide na bod uglavnom se izgubi. Austrija je dobra reprezentacija, ali mi želimo da ostanemo prvi u grupi - kazao je Prosinečki.

 

Osvajanjem prvog mjesta u grupi, selekcija BiH bi osigurala plasman u viši rang takmičenja - A Ligu, gdje nastupaju najbolje selekcije Evrope. Osim toga izborila bi plasman u play-off u kojem bi razigravala sa prvoplasiranim reprezentacijama iz grupa 1, 2 i 4, a to su u ovom trenutku selekcije Ukrajine, Rusije i Velsa.

 

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo će biti održane 2019. godine, prije play-offa Lige nacija. To znači da će selekcija BiH, ukoliko ne uspije kroz kvalifikacije izboriti plasman na Euro, imati priliku da to učini kroz play -off Lige nacija, koji će biti održan nakon kvalifikacija, u martu 2020. godine.

 

Poslije susreta u Beču "Zmajeve" 18. novembra za tri dana očekuje  i prijetaljski meču u Las Palmasu protiv  Španije.

 

 Rezultati Lige nacija (B-liga/Treća grupa):

 

8.septembra:

Belfast: Sjeverna Irska - Bosna i Hercegovina 1:2

11. septembra:

Zenica: Bosna i Hercegovina - Austrija 1:0

12. oktobra:

Beč: Austrija - Sjeverna Irska 1:0

15. oktobra:

Sarajevo: Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska 2:0

danas (20.45):

Beč: Austrija - Bosna i Hercegovina

18. novembra:

Belfast: Sjeverna Irska - Austrija 

 

Tabela:

 

1. Bosna i Hercegovina               3    3    0    0    5:1   9

2. Austrija                                 2    1    0    1    1:1   3

3. Sjeverna Irska                       2    0    0    2    1:5   0

 

(Vijesti.ba / FENA)