Header

Robert Prosinečki novi selektor Zmajeva!

Robert Prosinečki novi je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Imenovanjem Prosinečkog za novog selektora Zmajeva riješana je višemjesečna sapunica oko izbora nasljednika Mehmeda Baždarevića.

 

 Bivši fudbaler Crvene zvezde, s kojom je u sezoni 1990/1991 osvojio Kup evropskih šampiona, tako je postao deseti selektor u historiji nacionalnog tima od sticanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja naše zemlje.

 

Prosinečki, koji je rođen 12. januara 1969. godine u Njemačkoj, ujedno je postao i četvrti najmlađi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine. Mlađi od popularnog Žutog (49 godina) u trenutku debija na klupi nekadašnjih Ljiljana a sada Zmajeva, bili su Meho Kodro (41 godina), Faruk Hadžibegić (42) i Baka Sišković (43).

 

Nekadašnji trener Crvene zvezde, Kayserispora i bivši selektor Azerbejdžana u dosadašnjoj trenerskoj karijeri osvojio je tek jedan Kup Srbije sa Zvezdom. Ipak, kao igrač Prosinečki se osim Kupa evropskih šampiona može pohvaliti i sa tri titule prvaka Jugoslavije i jednim Kupom Maršala Tita. S Realom je osvojio po jednu titulu prvaka Španije i titulu španskog Superkupa.

 

Ukupno šest trofeja osvojio je noseći dres zagrebačkog Dinama, koji je u to vrijeme nosio ime Croatia (tri titule prvaka Hrvatske, dva Kupa Hrvatske i jedan Superkup).

 

Posljednji pehar kao igrač Prosinečki je podigao je u dresu Olimpije s kojom je osvojio Kup Slovenije.

 

Sa juniorskom reprezentacijom bivše Jugoslavije Prosinečki je osvojio Svjetsko prvenstvo u Čileu 1987. godine. Tri godine kasnije s mladom selekcijom zemlje koja više ne postoji bio je drugi u Evropi, da bi se s Hrvatskom na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine okitio bronzanom medaljom.

 

Novom selektoru želimo puno sreće na klupi selekcije koja je 2014. godine igrala na svom prvom i posljednjem velikom takmičenju, Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

 

Faktor.ba(ntv.ba)