Header

Kladioničarska afera trese Evropu: Sumnjivo sedam mečeva iz BiH

Najvažniju sporednu stvar na svijetu i dalje trese kladioničarska afera ogromnih razmjera koja bi mogla promjeniti sliku o ovom sportu a na listi namještnih mečeva u Evropi je i sedam koje su odigrane u BiH.

Prema Evropolovom izvještaju koji su juče prenijeli engleski i italijanski dnevni listovi, najviše je "sumnjivih" utakmica u Turskoj - 79, dok se u Njemačkoj istražuje 70, u Švajcarskoj 41, u Finskoj 32, u Mađarskoj 20, u Belgiji 19, u Hrvatskoj 18, u Austriji 16, BiH 7, Sloveniji 7, a navodno je namještena i utakmica Lige šampiona između Liverpula i mađarskog Debrecena.


Kako je istaknuto prilikom predstavljanja Evropolovog izvještaja, za najmanje 150 utakmica postoje "čvrsti dokazi" da su namještene.

Evropol je objavio da je istragom obuhvaćeno 425 fudbalskih i klupskih rukovodilaca, igrača i kriminalaca iz više od 15 zemalja zbog sumnje za sudjelovanje u pokušajima namještanja utakmica. Navodno su pod istragom dvije utakmice Lige šampiona i 14 utakmica Lige Evropa.

Engleski mediji danas pišu da je Evropolu sumnjiva utakmica Lige šampiona između Liverpula i Debrecena iz 2009. koju je Liverpul dobio 1:0 ali Evropol je odbio da precizira o kojoj se utakmici Lige šampiona radi zbog "trajanja pravne procedure".

Kako piše danski list "Ekstra Bladet" u Liverpulu ništa nisu znali o namještanju, dok je Debrecinu ponuđeno da primi tri i više golova na toj utakmici. Ponudu je navodno dala kockarska kompanija iz Singapura koja ima svoja predstavništva u 30 zemalja širom svijeta.

Iako je Liverpul imao 58% posjed lopte i devet udaraca u okvir gola, konačni rezultat bio je samo 1:0 nakon što je crnogorski golman Vukašin Poleksić odbio loptu poslije šuta Toresa i tako omogućio Kujtu da postigne jedan gol na meču. Fokus istrage upravo je na golmanu Poleksiću. Njemački istražitelji prisluškivanjem su došli do razgovora iz kojeg se može zaključiti da je Poleksiću ponuđen mito.

Takođe, u SMS porukama koje su slali ljudi koji su želeli da namjeste meč, a do kojih je došla policija, vidi se da su oni ljuti jer Stiven Džerard nije realizovao nekoliko šansi. Nekoliko nedjelja kasnije, pod sumnjom se našla i Poleksićeva partija u porazu Debrecina od Fiorentine 4:3.

Nekadašnji golman Sutjeske i Lećea već je ranije bio suspendovan, UEFA je u junu 2010. njegovog saigrača Mesaroša i njega kaznila zabranom igranja fudbala u trajanju od dvije godine jer nisu prijavili pokušaj namještanja meča, iako policija tada zapravo nije pronašla nijedan dokaz da je Poleksić namjestio neku utakmicu.

Kao što je rečeno, niko iz Liverpula izgleda nije umiješan u celu priču.

"Niko iz Evropola nije kontaktirao bilo koga iz Liverpula", rekao je portparol engleskog kluba.

Poleksićev slučaj je "mačji kašalj" naspram onoga do čega su došli istražitelji Evropola koji su čak 425 osoba osumnjičili za namještanje utakmica, od sudija, preko kluspkih funkcionera, do ozbiljnih kriminalaca iz preko 15 država.

UEFA je potvrdila da sarađuje s Evropolom u ovoj istrazi ponavljajući kako za namještanje utakmica ima "nultu toleranciju".

Rob Vejnrajt, šef Evropola, juče je izjavio da kriminalna grupa sa sjedištem u Singapuru, uključena u najveći korupcijski skandal u istoriji fudbala.

Svi putevi vode u Singapur

Mozak operacija je u Singapuru i svi putevi vode do čovjeka po imenu Tan Seet Eng ili kako ga još zovu Dan Tan ili Debeli Tan. Njegovo ime se pojaviljivalo i u istragama oko namještaljki u Njemačkoj (gdje je osuđen Ante Šapina) ali u skandalu u Italiji. Prema nekim informacijama Dan Tan je usko sarađivao i sa kladioničarskom mafijom u Finskoj, Austriji, Mađarskoj a čak bio i u Sloveniji. Počeo je s ilegalnim klađenjem u Singapuru ranih 90-ih kada je već radio i kao fudbalski kladioničar. Iz Singapura je pobjegao 1994. Kada nije mogao platiti opkladu od milion i po dolara na jednu utakmicu Svjetskog prvenstva u SAD-u. Na kraju se ipak dogovorio oko isplate te se vratio, a 2008. je preuzeo vodstvo u singapurskoj kladioničarskoj mafiji. Tanov mentor navodno je jedan indijski biznismen s prebivalištem u Singapuru Esvaramorti Pilaj.

''U Evropu su stigli 1994. godine. Dan Tan bio je njegova desna ruka'', ispričao je prošlog ljeta Vilson Raj Perumal, čovjek koji je iz finskog zatvora prebačen u mađarski, a kome su navodno "smjestili" Dan Tan i Pilaj s kojima je radio.

Dan Tan je preuzeo sve kad je Pilaj morao da pobjegne iz Evrope zbog dugova. Nakon toga italijasnke lige Serija A i Serija B bile su njegovo igralište. Krenulo je 2009., a uskoro se na utakmice Serije B kladilo rekonrdno mnogo ljudi. Za sve je to zaslužan Dan Tan čija je kompanija navodno imala i svoj klub - Albinolefe.

(24sata.info)