Header

Sudijska odluka:Ćatić poražen od Solimana

 

Adnan Ćatić, bosanskohercegovački borac koji boksuje pod njemačkom zastavom kao Felix Sturm, večeras u Dusseldorfu u dvorani "ISS Dome Dusseldorf" nije uspio napraviti korak ka vraćanju titule svjetskog prvaka. Ćatić je u veoma teškoj borbi na bodove poražen od neugodnog australskog borca Sama Solimana, tako da neće imati priliku za revanš sa Davidom Gealeom, te boriti se za šampionski pojas prema IBF verziji u srednjoj kategoriji.


Prva runda bila je kao i obično - ispitivanje snaga. Nije bilo ozbiljnijih udaraca, ali Ćatić je bio nešto precizniji. Vrijedan pomena je jedan desni kroše pred kraj runde. U drugoj runti Ćatić je pokazao ko je šampion. Naš borac odmah na startu zadao je dva vezana direkta na početku, a sredinom runde preciznim desnim krošeom oborio je Solimana.
 
Treća runda protekla je također u znaku Ćatića. Nije bilo nekih značajnih udaraca. U četvrtoj rundi naš borac je čekao priliku za kontra udarac, tako da su snage bile izjednačene u ovom dijelu borbe, a nakon toga uslijedila je još jedna identična runda. U prvoj polovini meča naš borac je zadobio povredu arkade, a većina udaraca boraca završila je na rukavicama, stim da se mogla osjetiti blaga dominacija Ćatića.
 
U šestoj rundi Ćatić je imao jedan zapažen lijevi kroše, koji nije baš mnogo uzdrmao Solimana, koji je pokušavao pogoditi našeg borca u povrijeđenu arkadu. Ćatić je imao dva zapažena direkta u sedmoj rundi, ali do kraja se nešto povukao računajući na bodovnu prednost iz prethodnih rundi. U osmoj rundi Ćatić je popravio dojam, te je zadao nekoliko preciznih udaraca.
 
Soliman je i u devetoj rundi pokazao koliko je neugodan protivnik. Ćatić u ovom dijelu borbe nije uputio skoro niti jedan udarac. Naš borac je bio svjestan da mora krenuti na sve ili ništa u desetoj rundi kako bi riješio borbu. Na svu sreću Ćatić se vratio u ovoj runti i bio je dominantniji borac.
 
Jedanaesta runda nije davala puno nade Ćatiću, tako da je u 12. rundi morao krenuti dosta ofanzivnije. Naš borac uspio je u svojoj namjeri, ali to nije bilo dovoljno, tako da je Soliman slavio sudijskom odlukom sa 2:1.

 

(SCsport)