Header

Roditelji iz Liplja traže pomoć Inzka zbog nemogućnosti da im djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku

Mi smo grupa roditelja školaraca iz Liplja kod Zvornika, kojima je onemogućeno njihovo temeljno ljudsko pravo, pravo na vlastiti – bosanski jezik, zagarantovano Ustavom BiH,.....

....Deklaracijom Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, te UNICEF-ovom deklaracijom Komisije za obrazovanje, kaže se na početku dopisa upućenog visokom predstavniku Valentinu Inzku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Roditelji bošnjačke nacionalnosti Područne škole Liplje već treću sedmicu su u štrajku i djeca ne idu na nastavu zbog zabrane izučavanja maternjeg, bosanskog jezika, te su nakon brojnih sastanaka i poziva ovaj put ponovo pisali i zatražili od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da konačno počne raditi svoj posao i stane u zaštitu djece i Bošnjaka u entitetu Republika Srpska.

“Dugogodišnje neuvažavanje naših temeljnih prava i prava naše djece je kulminiralo i dovelo nas je do toga da smo na početku ove školske godine, nažalost, našu djecu morali povući sa nastave, dok se konačno ne stane u kraj ovoj diskriminirajućoj i krajnje ponižavajućoj praksi nametanja naziva ‘jezik bošnjačkog naroda’ našoj djeci. Mnoge nadležne institucije su nas kontaktirale, ali se mi i dalje vrtimo u krug i rješenje se ne nazire, jer se svi nadaju nemogućem – da će se nekako odobrovoljiti i smekšati diskriminatorska entitetska vlast, sa kojom je nemoguće ljudski razgovarati. Prepušteni smo sami sebi, da se gušimo u ovom bezumlju, iz kojeg se godinama ne uspijevamo izbaviti“, ističu roditelji školaraca iz Liplja i dodaju:

“Čin krajnjeg poniženja je otvoreno pokazivanje našoj djeci da su manje vrijedni i neželjeni ovdje. Jaz je utoliko veći što se učenicima srpske nacionalnosti uvažava njihovo pravo da svoj jezik nazivaju srpskim, a ne ‘jezikom srpskog naroda’, propisanim Ustavom BiH, iza kojeg se kriju i iza kojeg se brane i direktor škole i nadležna ministarstva. Mi pitanje srpskoga jezika ne potenciramo, jer nam on nije smetnja. Vjerujemo da ste upoznati sa nebulozama koje nam se serviraju o tome kako se jezik jednoga naroda uvijek zove po njegovom imenu, imenu naroda, što je besmisleno. Bez reakcija i sankcija negira se od 2016. godine da svaki konstitutivni narod ima pravo bez ikakvog uplitanja imenovati svoj jezik onako kako sam bira, želi i osjeća. Nesmetano se i dalje sprovodi politika izgona nad Bošnjacima u ovom entitetu na razne načine, pa i kroz obrazovni proces, koji je u potpunosti prilagođen djeci srpske nacionalnosti. Cilj ovakvog obrazovnog procesa i jeste da ga svi oni koji nisu Srbi napuste, to jest da iz istog budu protjerani. Nama se konstantno govori da, ukoliko nismo zadovoljni, ispišemo svoju djecu i školujemo ih u Federaciji BiH! Blaga ili nikakva reakcija na ugnjetavanje i nepoštivanje zakona i sudskih odluka je ono što daje ohrabrenje vlastima Republike Srpske da nastave sa kršenjem naših prava“.

Stoga, poručuju roditelji, “gospodine Inzko, vi ste nam posljednja nada, slamka spasa u ovom apsurdu koji nam se nameće od strane diskriminatorske vlasti, te vas molimo da reagujete i pružite nam toliko željenu i potrebnu podršku“.

“Već za nekoliko godina će biti prekasno. Međunarodne institucije i diplomatske misije nam godinama pružaju samo deklarativnu podršku i ništa ne čine u praksi kako bi se sankcionisalo kršenje Ustava ove zemlje, te njenih zakona i sudskih presuda. Mi vas molimo da stanete u kraj takvoj praksi i da se uključite u našu borbu da sami imenujemo svoj maternji jezik. Sigurni smo da nešto možete učiniti i uzdamo se u vašu stručnost, ali i ljudskost. Pozivamo vas da ukoliko ste u mogućnosti posjetite djecu i roditelje u Liplju. Unaprijed vam se zahvaljujemo“, stoji u dopisu visokom predstavniku, kojije potpisao Muharem Sinanović, predstavnik roditelja Liplja za bosanski jezik.

rtvglasdrine.com