Header

ŠEVTELIJE IZ SUHARA – NAJBOLJE NA SVIJETU

-Kud nestade čovječe, pa se nikako ne oglašavaš? Da i tebe nije safatala korona ili nešto slično?

Piše  Hasan Hadžić

A ako si ti u redu, opet ti ni malo nije u redu prema nama, jer taman si se bio raspiso i naviko nas na čitanje serije zapisa tvojih starih sjećanja i novih utisaka iz našeg zavičaja. A onda si se odjednom izgubio ko ponornica i ostavio nas da uzalud prevrćemo ovaj internet naizvrat, nebil našli nešto od onih tvojih pisanija, što u damar dirnu!

Eto, ovakvih nekoliko ružećih privatnih poruka sam dobio u zadnjih mjesec dana od naroda iz kozlučkog kraja, raseljenog butum-dunjalukom.

-Jeste, jeste, umiješ ti to da nešta strtosiš, pa i smaslaš i zamastiš, od ničeg da pitu napraviš, ali lijepo to sjedne ... Pogotovo ta tvoja petljanija fali ovih zadnjih mjeseci, kad je i vamo, na Zapadu, virus glavni kadija za sve - i kud ćeš i šta ćeš, kad se slabo gdje iz četiri zida izlazi. I onda dođe ovaj vikend, pa se razvuče ko godina, i sve pomislim sad će se oglasiti onaj naš, znaš da te u mladalačkim danima i nisam baš hajo, drugi ću put reći zašto, ali sad si naš i uz nas si, ne moremo tu baš plaho birati i zanovijetati ...

(Ova poruka je došla juče i ne citiram je doslovno, već prepričavam po sjećanju, jer sam, zahvaljujući svojoj visokoobdarenoj spetljanosti, uspio da je nenamjerno izbrišem s mesindžera ...)

-I, dakle, mislim, sad će onaj naš (biva ja) da nešto napiše, da nam malo udahne one životne vedrine, onog radovanja malim stvarima iz naših mahala, da kaže ono vazda isto a uvijek novo i dirljivo: Ugodna ti nedjelja Kozluku, ma gdje bio! A ono ništa.

U par poruka je bilo i prijedloga iz dijaspore da, ako je potrebno, skupiće se pare, „recite kolko treba za neku novu Svjetlost, samo neka se nešto radi, neka se piše, priča, neka se opet ne zamire ... Dosta nam je bilo mraka, muka i tuhafluka. Hoćemo da se opet podigne Terza – Kralj iz Londona ili Bavarske, svejedno – kako vi ga već imenujete, pa onaj Samir Maršal (uzgred, ova titula je vezana za ono čuveno staro zvučno pojačalo, znate onaj opasni fazon „Pušenja“ o tome iz Titovog vremena -crko nam Maršal!), pa naša Femka – Helga, ti – taj prekaljeni Her Flik iz 'Alo, alo ...' sa onim supermoćnim gestapovskim dvogledom i ostali akcijaši ...“

-Polahko s te pare! – našalio sam se u Šojićevom stilu u odgovoru na pomenutu poruku. – Jer i one što su ostale nepotrošene u Svjetlosti, Terza čuva žešće od Švajcarske banke. Ni za korona-test nam ne bi dao, pa makar pomrli svi redom.

Svašta smo mi bili planirali bili za ovu godinu, sada doduše sa širom ekipom koja i dalje ostaje otvorena za širenje, pogotovo za ovo ljeto u kozlučkom kraju. Dobro, ne bi to bile, recimo, baš neke Dubrovačke ljetne igre, ni Baščaršijske noći, ni Skadarlijske večeri, ni novosadski Egzit, ali bilo bi nešta svašta naše ... I biće za iduću godinu akobogda. I neće biti samo „igara“, već i nastavka akcija za uljepšanje i unapređenje i Kozluka i okoline. I biće još toga!

Koliko ja znam, na jesen i početkom iduće godine će biti sigurno objavljene tri knjige tematski posvećene Kozluku i kozlučkom kraju. Upravo sam imao priliku pročitati dirljivu priču iz jedne od njih – posvećenu ševtelijama u Suharama, najsočnijim i najnaočitijim na svijetu. Sada ih tamo nema, ali zasadićemo ponovo iste nake!

Jer, što reko Haso Alić - Skočićanac, Šepčak, Kozlučanac i svjetski čovjek - u nedavno objavljenim stihovima koji su naišli na opšte oduševljenje: „Kozluk je naš, baš, da znaš!“ Jeste, jeste, Kozluk je mjesto svih dobrohotnih ljudi!

A, opet, mene je korona odvukla na neke neplanirane puteve i obaveze. I bilo me je vrlo malo u Kozluku, i to je glavni razlog što sam skoro nimalo piso ove godine o zavičaju i u zavičajnim medijima.

Uz to, bio sam izgubio i pomenuti supremoćni dvogled koji mi je Terza kupio u najjačoj svjetskoj firmi za dvoglede – iz Jene. Pa nisam mogo da „izviđam“ situaciju i da se inspirišem. A pričo sam već da je tim čudom od tehnike mogu da vidim sa osmatračnice, a cijeli Skočić je osmatračnica, čak šta se iza Vinogradskih brda u Kozluku događa. Pa, vi sad pripazite ...

Na primjer, na prvoj slici ispod ovog teksta, gdje je panorama one pozadine Kozluka sa „drinskom krivinom“, se vidi samo ono što je moguće vidjeti i slikati foto-aparatom, a sve ostale su slikane uz pomoć dvogleda koji vidi više i dublje. U svako ćoše taj može da zaviri.

Ugodna ti nedjelja Kozluku, ma gdje bio, pa makar mi i ne vjerovo baš previše! Svoji smo.

 Hasan Hadžić/kozlukonline.com