Header

Evropski sud za ljudska prava presudio: Crkva iz dvorišta Fate Orlović mora biti uklonjena

Fata Orlović: Vrijedilo je boriti se sve ove godine


Vrijedilo je boriti se sve ove godine i svima preporučujem da ostave tuđe, a da se bore za svoje - istaknula je za Fenu Fata Orlović komentirajući presudu Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) koji je jednoglasno presudio da je u vezi s  crkvom na njenoj zemlji prekršena Evropska konvencija o ljudskima pravima.

Slučaj se odnosio na crkvu koju je podigla Srpska pravoslavna parohija na zemlji Fate Orlović.

- Osjećam se dobro i ovo je jako dobar dan, iako je sve trajalo dugo - istakla je Orlović.

Sud je posebno utvrdio da vlasti ne poštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kada je naloženo potpuno vraćanje zemlje, a navode da vlada nema nikakvo opravdanje zbog neaktivnosti, koje je ozbiljno narušilo imovinska prava podnositelja zahtjeva.

Također je presudio, sa šest glasova za, prema članu 46 (obvezujuća sila i primjena), da je tužena država morala osigurati provedbu dviju odluka u korist podnositelja zahtjeva, uključujući posebno uklanjanje crkve sa zemlje podnositelja najkasnije u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti presude.

Podnositelji su rodbina 14 građana Bosne i Hercegovine rođenih između 1942. i 1982. Oni žive u Konjević Polju i Srebreniku. Nadživjeli su supruga prve podnositeljice prijave i još 20 članova porodice koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Tokom rata 1992-95., prisiljeni su da napuste svoje domove u Konjević Polju. Imovina je pripadala suprugu prve podnositeljice prijave i njegovom bratu, a sastojala se od nekoliko individualnih poljoprivrednih zdanja, polja i livada.

Na njihovom zemljištu je 1998. godine izgrađena crkva nakon postupka eksproprijacije u korist Srpske pravoslavne parohije.

(Vijesti.ba / FENA)