Header

Zvornik: Vandalski napad na Rijeka džamiju

Rijeka džamija u centru grada Zvornika, u noći sa srijede na četvrtak (24. na 25. juli) ponovo je bila na meti vandala.

Kako prenosi portal podrinjemedia.ba, nekoliko mladića je pivskim flašama gađalo ogradu džamije, a u povodu ovog incidenta, saopštenjem oglasio se i Medžlis islamske zajednice Zvornik.

“U noći 25.jula, nešto više od sat vremena iza ponoći, u našem gradu se dogodio incident sa elementima nacionalne i vjerske mržnje, kada je grupa od pet mladića gađala ogradu Riječanske džamije u centru Zvornika.

Kao i u mnogim sličnim situacijama materijalna šteta je zanemariva, ali ono što nas boli i što predstavlja ozbiljan problem jeste činjenica da se ovakvi incidenti uopće događaju u našem gradu, posebno ako znamo da su tri osobe bile maloljetne. Podsjećamo da ovo nije prvi ovakav slučaj.

Smatramo da se po pitanju prevencije ovakvih događaja mora uraditi mnogo više. Činjanica da se ponavljaju, s vremena na vrijeme, govori nam da se na tom planu ne radi dovoljno.

S obzirom da su nadležni policijski organi identificirali počinitelje tražimo da se preduzmu zakonom propisane mjere kako se slični slučajevi ne bi ponavljali u budućnosti.

Podsjećamo, ne tako daleko na muslimanskom mezarju Kazanbašča oboreno je i polomljeno nekoliko nišana, te je nakon policijske intrevencije ubrzo i uhapšena osoba koja je to počinila.

Nadamo se također da će i po ovom pitanju reagovati adekvatno i kazniti počinioce”, stoji u saopćenju.

(RTV GD/podrinjemedia.ba)