Header

Otvoreni 17. Dani Hasana Kaimije

U Domu omladine u Zvorniku svečano je otvarena tradicionalna Kulturno-vjerska manifestacija "Dani Hasana Kaimije.Radi se o najvećoj, 17. po redu, kulturno-vjerskoj manifestaciji koju organizuju Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a održava se od 6. do 16. juna 2019. godine.U narednih deset dana trajanja manifestacije bit će upriličene promocije različitih djela i knjiga, organizovani vjerski programi, a bit će održano i međunarodno pjesničko veče. Manifestacija će biti realizovana na području opštine Zvornik te u Tuzli, Sapni i Janji i drugim mjestima.

Na početku svečanog otvorenja, odlomak iz Kur'ana je proučio glavni imam Medžlisa IZ-e  Zvornik Haris ef. Mustajbašić, a muzička intermeca na instrumentu naj izveo je Hamza Hadžić. U ime gradske uprave na skupu je govorio predsjednik Skupštine Grada Zvornika Mersed Mehmedović.

Na današnjoj manifestaciji je prof. dr Sanjinu Kodriću uručena Nagrada „Hasan Kaimija“ za najbolju objavljenu knjigu u 2017. i 2018. godini u oblasti društvenih i humanističnih znanosti.   Povelju je Kodriću uručio potpredsjednik entitea RS Ramiz Salkić. Obrazloženje za nagradu naslova „Bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost“ je pročitao član žirija dr. Sead ef. Seljubac. Nakon što je primio nagradu, laureat  g. Kodrić je iskazao zadovoljstvo da je njegov rad na simbiozi bošnjače i bosanskohercegovačke književnosti prepoznat  u zemlji.Skupu se obratio i Ramiz Salkić,  koji je kazao da je manifestacija "Dani Hasana Kaimije" pokazatelj dobrog organizovanja bošnjačke zajednice u Zvorniku, čemu trebaju težiti i druga mjesta i gradovi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.
Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, uručio je Salihu Brkiću, doajenu bh. novinarstva, Povelju Hasan Kaimija za životno djelo. Obrazloženje Organizacionog odbora je pročitao Mustafa Muharemović. Salih Brkić je kazao, da pored drugih nagrada, Povelja Hasan Kaimija ga  je posebno obradovala zbog svoje vezanosti za ovaj prostor i ljude u proteklom periodu.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je otvorio ovogodišnje Kaimijine susrete i zahvalio se onima koji su dali doprinos da ova manifestacija bude ono što je danas i obećao daljnu odršku.medzlis.info zvornik