Header

Kozluk:Na vijest o odlasku Omera Spahića 1940-2019

Aščinica kod Omera spada među najprepoznatljivije ugostiteljske objekte u Srebrenici, mjesto gdje se spremala bosanska najkvalitetnija, tradicionalna domaća hrana.Aščinica koju su posjetili svi visoki predstavnici u BiH.

 

                                     Džemila i Omer Spahić

Omer Spahić, zvani Aščija, rođen je 1940. godine u Kozluku. U Zvorniku je završio srednju ugostiteljsku školu i tamo , zajedno sa svojom suprugom, radio do 1968. godine.Iste godine dolaze u Srebrenicu i otvaraju vlastitu aščinicu.Od 1992 do 2002 aščinca je bila zbog ratnih strahota zatvorena a Omer je sa familijom izbjegao iz Srebrenice.

Aščinca  je postala nadaleko poznata posebno nakon njegovog povratka u Srebrenicu.Omer je jedan od prvih povratnika u Srebrenicu (vratio se 1999)a njegovu aščincu su posječivali i svjetski poznate ličnosti.

Jednom prilikom je izjavio:“Mislim da sam jedini u BiH sa ovim kapacitetom objekta u koji su dolazili funkcioneri iz američke ambasade i funkcioneri OHR-a. Svaki visoki predstavnik Evropske unije u našoj zemlji bio je kod mene u aščinici”.
Smrču Omera Spahića Kozluk je izgubio još jednog cjenjenog i nadaleko poznatog sugrađanina.Rahmetli Omer je davno otišao iz Kozluka ali Kozluk iz njega nije nikad.

Kao i mnogi raseljeni Kozlučani rahm.Omer se vrača svom topraku u Kozluk za sva vremena, gdje če biti sahranjen.

Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun  El-Fatiha

RR/kozlukonline.com