Header

SIPA u Zvorniku uhapsila dvije osobe zbog ratnih zločina

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH danas su na području Zvornika uhapsili dvaije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila zločin protiv čovječnosti u vezi sa krivičnim djelom induvidualna i komandna odgovornost.

 

Hapšenje je izvršeno po naredbi Tužilaštva BiH, saopšteno je iz SIPA-e.

 

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhapšene osobe će u zakonskom roku biti predate Tužilaštvu BiH u dalju nadležnost.

 

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika, u svojstvu pripadnika VRS-a, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata

 

 Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u akciji policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) na području Zvornika su locirani i lišeni slobode Cvijan Tomanić, rođen 1966. godine u Zvorniku i Srećo Kandić, rođen 1953. godine u Šapcu, osumnjičeni za ratne zločine.

 

 Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika, u svojstvu pripadnika VRS-a, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

 Oni se terete da su u proljeće 1992. godine, kao pripadnici VRS-a, naoružani i zajedno sa drugim vojnicima, opkolili kuću civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Glumina kod Zvornika, u kojoj su se nalazili žene i djeca te prijetnjama primorali žene da dozovu muškarce koji su se krili u šumi, nakon čega su lično i direktno učestvovali u mučenju i zlostavljanju muškaraca bošnjačke i albanske nacionalnosti.

 

 Osumnjičeni Tomanić se tereti da je pucanjem iz pištolja ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalim civilima, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo.

 

 Osumnjičeni Tomanić i Kandić se terete i za odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se gubi svaki trag, nakon čega su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice Crni Vrh kraj Zvornika.

 

 Osumnjičeni su pod istragom i terete se za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

 

 Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

 

(FENA/ad) (24sata.info)