Header

Bošnjačka djeca u Zvorniku nisu krenula na nastavu zbog problema s bosanskim jezikom

ZVORNIK, (Patria) - Bošnjačka djeca u Osnovnoj školi Sveti Sava u Liplju kod Zvornika nisu krenula na nastavu u drugom polugodištu.

Problemi povratničke bošnjačke djece nastavili su se i u ovoj školskoj godini.Krajem prvog polugodišta ove školske godine pojavio se problem u Zvorniku s upisom naziva jezika u đačke knjižice.

 

Roditelji i djeca ne žele da im se u knjižice upisuje „Jezik bošnjačkog naroda“ već Bosanski jezik.

 

Roditelji djece u područnoj školi u Liplju odlučili su nekoliko dana prije kraja prvog polugodišta zbog problema s upisom naziva jezika u knjižice da ne šalju djecu u školu, a podržavaju ih i iz drugih područnih škola u Zvorniku.

 

Predstavnici roditelja škola koje pohađaju povratnička bošnjačka djeca održali su 12. januara ove godine sastanak u Zvorniku na kojem je utvrđeno alarmantno stanje u školama.

 

Tri dana kasnije roditelji svih područnih škola uputili su saopštenje ministarstvu prosvjete RS-a, Ombudsmenu za ljudska prava i Vijeću naroda RS-a u kojem su ih upozorili na probleme.

 

- Roditelji su zauzeli stav da ćemo ići do kraja, odnosno u radikalne proteste. Područna škola u Liplju već je u štrajku, a pridružit će nam se i druge škole. Ukoliko se problem ne riješi, djeca neće krenuti na nastavu u drugom polugodištu – kazao je za Patriju Muharem Sinanović predstavnik roditelja iz Liplja.

 

Predstavnici roditelja bošnjačke djece iz Zvornika održali su obećanje, te djeca danas nisu krenula na nastavu.

 

Nap.ba