Header

Vučićeve duple garancije, jedna za Erdogana druga za Ratka Mladića

Ratko Mladić izvršio je genocid nad više od 8.000 Bošnjaka Srebrenice i okolnih mjesta u julu 1992., jer se, između ostalog, želio osvetiti Turcima.

22 godine poslije srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tokom posjete Beogradu turskog predsjednika Erdogana Srbe i Turke proglašava prijateljskim narodom, ali ne mijenja njegov odnos prema Mladiću.
Ulazak haškog optuženika Ratka Mladića i pripadnika Vojske RS u Srebrenicu pratile su TV kamere. U „oslobođenoj“ Srebrenici 11. jula 1995. godine Mladić izdaje naredbu:

„Pravac Potočari i Bratunac! Kreći ispred mene, hajde. Kreći naprijed, pa ćeš me pozdravljati kad dođemo u Bratunac!
Potom se Mladić raspituje za pojedine zgrade, šta su, ko je bio u njima.

„Krećite, iskoristite ovu paniku kod Turaka. Da budemo ako Bog da brzo u centru Goražda! Evo nas 11. jula u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikog srpskog praznika poklanjamo srpskom narodu ovaj grad i napokon došao je trenutak da se poslije bune protiv dahija Turcima osvetimo na ovome prostoru“, poručio je Mladić.

Ratku Mladiću, komandantu Vojske RS a koji je bio i na „platnom spisku Srbije“, u Hagu se danas sudi za genocid, progone, istrebljivanja, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje, uzimanje talaca...

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan 10. oktobra je dočekan u Beogradu uz najveće počasti. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i Erdogan potpisali su zajedničku političku deklaraciju o osnivanju Visokog vijeća za saradnju Srbije i Turske. Iz Turske u Srbiju dolaze višemilionske investicije, a tursko tržište dodatno otvara svoje tržište za srbijanske proizvode.

„Srbija osjeća Tursku kao prijatelja, tako smo se ponašali, tako ćemo se ponašati. Nije ovo 1389. godina, ovo je 2017. i želimo najbolje moguće odnose s Turskom.

Samo pet dana prije Erdoganove posjete Beogradu Srbija je dala garancije za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala, zbog navodnog zdravstvenog stanja Mladića.

"Nije prvi put da Vlada Srbije daje garancije za nekog radi liječenja, a Vlada je to i do sada činila", rekla je ministrica pravde Srbije Nela Kuburović za Radio televiziju Srbije.

Analitičari ocjenjuju da srbijanski predsjednik Vučić politiku vodi na više nivoa. Niti jednog trenutka nije odmakao od njegovih retrogradnih politika. Pitanje je do kada će moći voditi takvu politiku.

nap.ba