Header

Knjiga sjećanja i opomene na žrtve sa Bijelog Potoka

Uskoro će iz štampe izaći knjiga pod naslovom „Skinuti su sa hljeba i vode“ autora Nazima Ibrahimovića i Hazima Karića u kojoj se obrađuje najveći zločin nad Bošnjacima u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, zločin nad civilnim stanovništvom u donjem slivu rijeke Sapne na području općine Zvornik.

Ovaj zločin nikada nije na adekvatan način predstavljen javnosti, a do sada su procesuirana samo dva lica za počinjena zlodjela, Branko Grujić, ratni predsjednik SDS-a u Zvorniku i Branko Popović (major Marko Pavlović), komandant Kriznog štaba Zvornika.


Ovo djelo predstavlja jedinstven napor autora koji su uložili izuzetan intelektualni trud na sistematizaciji i obradi obimne prikupljene građe za ovo djelo. Knjiga obiluje brojnim činjenicama o zločinima u Zvorniku koje nisu do sada bile dostupne javnosti, sa posebnim pristupom prikazivanju svih aspekata, pojedinosti, učesnika, mjesta masovnih i pojedinačnih pogubljenja, hronologija dešavanja, organizacije i izvršenja najbrutalnijih zločina nad 750 muškaraca koji su zarobljeni, deportirani, ubijeni i zakopani u masovne grobnice u periodu od 1. do 9. juna 1992. godine


„Prosto je nevjerovatna količina činjenica o zločinima u koje nam autori daju na uvid a iz kojih se jasno vidi nit da je agresija i uništenje Bošnjaka izuzetno dobro isplanirano sa tačno određenim ulogama, ko, kad i kako treba sprovesti određene radnje s ciljem zatiranja prisustva Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine „na Drini” i u Istočnoj Bosni“, napisao je, između ostalog u svojoj recenziji, profesor Edis Hodžić.


„U ovom, stilski dotjeranom, hronološkom predstavljanju razvoja situacije u prvim danima “oslobođenja” administrativnog područja opštine Zvornik od strane srpskih vojnih, “paravojnih” i svakih drugih jedinica naoružanih oružjem kakvo je u tim danima moglo stići samo iz dobro čuvanih magacina Jugoslovenske narodne armije, nailazimo na toliko detalja o lokacijama na kojim su zločini dogovarani i planirani, lokalitetima na kojim su izvršavani, imenima i prezimenima, nadimcima i mjestima porijekla počinilaca strašnih zločina nad civilnim stanovništvom zvorničke opštine, kao i imenima i prezimenima žrtava i detaljnim svjedočenjima svjedoka njihove teške sudbe, da stičemo dojam kako je svaki detalj priča u priči, a da se iza svake priče krije jasan dokaz o njenom postojanju; dokaz koji je potekao iz skrivenih arhiva i sudskih sala u kojim su svjedočili optuženi, svjedoci, svjedoci pokajnici, moralni jadnici, ali i žrtve, svjedoci zločina i njihova rodbina“ ocjena je u recenziji dr. Elvira Musića.


Na žalost, ovakvi izdavački projekti nisu atraktivni za potencijalne sponzore koji svojim sredstvima mogu pomoći da se istina o zločinima obznani široj javnosti, a nadležne institucije nemaju dovoljno sluha ili nemaju sredstava za priređivanje i štampanje. Zbog toga su se autori obratili na desetine adresa pojedinaca i institucija u zemlji i inozemstvu zahtjevom za podršku priređivanju i štampanju ove knjige. Malo su dobili pozitivnih odgovora. Ipak, postoje ljudi koji razumiju i žele pomoći. Ibrahim Bube Fejzić, sa Snagova kod Zvornika, danas uspješan poduzetnik u Moyeuvre-Grande, Lorraine u Francuskoj često pomaže potrebitim pojedincima, ali i pomaže akcije pomoći u izgradnji i obnovi imovine uništenbe u ratu u Bosni i Hercegovini. Kada je saznao da je u pripremi knjiga o ratnim stradanjima Bošnjaka u Zvorniku, vijest je prihvatio s oduševljenjem.


-Istina o zločinima mora se znati i mora se zabilježiti i zbog žrtava i zbog onih koji su počinili zločine i danas mirno žive. Učestvovao sam u ratu kao pripadnik Armije R BiH od prvog dana i ranjen sam u proboju kroz neprijateljske linije. Ubijena mi je sestra i njena djeca u strašnom zločinu na Snagovu kod Zvornika, i mnogo mojih bližih i daljih rođaka, kao i mnogi nevini prijatelji. Zato mislim da se moraju pisati knjige i objavljivati istina, jer ako ne pišemo istinu, zločinci će pisati svoju istinu. Pa, oni su spremni optužiti Tita da je počinio zločine. Koliko god budem mogao, pomagat ću takve projekte da se očuva istina o zločinima i sjećanje na žrtve, kaže Ibrahim Fejzić.
Knjiga o zločinima nad Bošnjacima u zvorničkim selima u donjem slivu rijeke Sapne pod nazivom „Skinuti su sa hljeba i vode“ do kraja mjeseca će biti odštampana, a nakon toga slijedi njena promocija u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.


(kh)

IB.com(istocnabosna.com)