Header

Nakon Čivića iz SDA u Zvorniku istupila rukovodstva 20 mjesnih odbora

Poslanik Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedim Čivić napustio je SDA, nakon što je vrh stranke uveo povjereništvo u nekoliko općinskih organizacija, među kojima je i Zvornik, u kojem je Čivić bio predsjednik općinske organizacije ove stranke.


Čivić je za agenciju Patria rekao da je on praktično protjeran iz stranke, ali da su nakon toga rukovodstva oko 20 mjesnih odbora SDA iz Zvornika također istupila iz stranke.

Čivić je na lokalnim izborima 2014. sa blizu 5.000 osvojenih glasova u izbornoj jedinici sedam imao najbolji izborni rezultat od svih bošnjačkih kandidata na prostoru RS. Jedini je bošnjački poslanik kojeg su građani izabrali direktno u NSRS.

„Nije nam jasna politika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića“, rekao je Čivić za Patriju. Ističe da je na izborima prije dvije godine, zajedno sa saradnicima, ostvario odličan izborni rezultat, ali da je usprkos tome kažnjen, dok je federalni ministar za raseljene Edin Ramić i pored lošeg rezultat u Osmacima čvrsto na ministarskoj poziciji.

„Imali smo obećanja od Izetbegovića da neće doći do ovoga. Onda otvorim medije i vidim da to nije ispoštovano“. Čivić optužuju ministra Ramića, Dževada Mahmutovića te potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića da rade za interese vlastite pozicije, ali ne i za povratnike, koji žive u teškim uslovima. U Sarajevu se bore za vlastite pozicije. Oštar je i kaže da više ne želi šutjeti. SDA glasove Bošnjaka u RS-u kupuje budžetskim novcem.

„Učinit ćemo sve da povratnike više ne predstavljaju oni koji ne žive u ovom dijelu zemlje“, kaže Čivić, dodajući da mu je dosta onih koji o problemima povratnika govore iz Ferhadije ili Alipašine ulice u Sarajevu, dok su svoje porodice smjestili u Federaciji.

„Pionir sam u SDA, ali put kojim je krenula ova stranka protivi se svakoj političkoj logici. Moji saradnici i ja krenut ćemo samostalnim političkim pravcem“, kaže Čivić, dodajući da je njihov stav sada jasniji nego ikada. Spremni su sarađivati samo sa političkim partijama kojima je interes država Bosna i Hercegovina i njeni narodi.

Iz SDA nisu dali objašnjenje zbog čega su smijenili člana koji je postigao izvanredne rezultate.Umjesto Čivića na čelo SDA u Zvorniku imenovan je povjerenik Samir Bačevac, piše Patria.

nap.ba