Header

Kozluk : U 71.godini umro prof. Alija Uzunović

   Alija Uzunović  (1945-2016)

21.11.2016 napustio nas je jedan od velikana našeg Kozluka.Prof.Alija Uzunović.

 

Alija je rođen u Kozluku 15.decembra 1945.  Osnovno obrazovanje je stekao u Kozluku a srednje u Zvorniku.Studij historije i geografije završio je u Sarajevo na Višoj pedagoškoj ,studij historije i latinskog na Filozofskom fakultetu u Sarajevu a postdiplomski studij na Fakultetu političkih nauka u Beogradu,smjer Politički sistem.
Radio je u obrazovanju,politici i kulturi a bavio se i pisanjem pretežno historjskim temama.

Autor je naše zavičajne monografije Kozluk,Historijske monografije Zvornik,Odbrana Slobode 1992 - 1995 (ratni novinski tekstovi) i mnogi drugi feljtoni,članci, pretežno kulturne i historjiske sadržine.

U knjizi Odbrana Slobode 1992-1995,profesor Uzunović je u svojim tekstovima kroz potresna svjedoćenja, oslikavanja ratnih sudbina, razgovore sa običnim ljudima, visokim domaćim i medjunarodnim funkcionerima, oficirima i vojnicima sačuvanim izmedju korica knjige sačuvao i sliku teškog vremena na ovom prostoru.

Rahmetli Alija je bio jedan od prvih pokretača dopunske škole na Bosanskom jeziku u Njemačkoj gdje je živio nakon ratnih strahota u BiH.Istaknuti društveno politički  radnik prije agresije na BiH a u Njemačkoj mimo dopunske škole bio je cijenjeni građanin  u  gradu u Wiesbadenu,šahovskom klubu,član džemata u ovom gradu...

Iza njega su ostali samo dobro utabani tragovi dobrovoljnog ,humanitarnog,književnog,sportskog  rada.
Čovjek, kojeg su,zbog njegove skromnosti,iskrenosti i nada sve visoko moralne ljudske karizme svi cjenili i voljeli.
Bio je pun ideja i planova za rad na književnim poljima o kojima mi je u našem poslednjem,ne davnašnjem,telefonskom razgovoru pričao.

Nažalost otišao je bez ostvarenja svih tih planova.Nama je ostavio primjer bogate ljudske veličine,primjer, kako se može skromno postiči mnogo.I otišao je skromno.Bolje rečeno, vratio se u svoj Kozluk,među svoje.Kozluk, mjesto svih njegovih početaka i predaka.

Rahmet ti duši, profesore,komšija,književniče i veliki čovječe.

Rizvić Rizvan /kozlukonline.com