Header

Biserko: Vučić i Dodik nisu odustali od podjele Bosne

"Dobrodošli u najljepši srpski grad" – bilbord je koji od 26. jula dočekuje građane na ulazu u Trebinje, grad na jugu Bosne i Hercegovine (BiH) u entitetu republika Srpska.

 

Epitet "jednog od najlepših srpskih gradova" dao mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na šta su oštro reagovale političke stranke u Federaciji BiH.

"Vučić i Dodik nisu odustali od podjele Bosne", smatra Sonja Biserko iz nevladinog Helsinškog odbora za ljudska prava, organizacije koja se bavi i tranzicionom pravdom i riješavanjem konflikata na području bivše Jugoslavije, prenosi RSE.
"Poruka koju su poslali Vučić i Dodik zajedno ima drugu konotaciju – a to je da se stalno uzvikuje da je republika Srpska samostalna zemlja koja će jednog dana da se ujedini sa Srbijom", naglasila je Biserko.
Biserko izjave Vučića i Dodika u Banjaluci "čita" i kroz prizmu drugog aktuelnog političkog pitanja za Srbiju – nastavka dijaloga sa Kosovom u Briselu pod okriljem Evropske unije i "činjenicom da Srbija mora priznati Kosovo".
"Da normalizuje odnose i potpiše sporazum koji je sada na stolu - to je sada jedna neumitnost. Poruka je zapravo reakcija na ono što se sad dešava u Briselu, pre toga u Parizu, i odlučnost Evropske unije da spriječi bilo kakav dogovor o zamjeni teritorija", rekla je Biserko.

"Oni (Vučić i Dodik) su uvek vezivali republiku Srpsku za Kosovo, izjavljujući da je pravo republike Srpske isto kao i Kosova - da je to simetrično, i da republika Srpska isto ima pravo da se otcepi od Bosne i Hercegovine", podsjetila je Biserko.
"To je jedan začarani krug iz kojeg Srbija nije sposobna izaći, zato što nije spremna da prihvati novu realnost u regionu", zaključila je ona.

(Vijesti.ba)