Header

Preuzmite sliku Preminuo federalni ministar Salko Bukvarević

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je jutros na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), potvrđeno je Feni iz KCUS-a.

 

On je prethodno smješten u bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja nakon što je bio pozitivan na koronavirs. Jučer prijepodne priključen je na respirator.

Bukvarević je rođen 1967. godine u Gornjem Hrasnu, općina Kalesija. Osnovno, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje stekao je u Tuzli. Magistrirao je i doktorirao na RGGF-u Univerziteta u Tuzli.

Bio je vanredni profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli. Ministar za boračka pitanja postao je 2015. godine.

Pripadnik je Armije RBiH od 1992-1995. Jedan je od osnivača Patriotske lige i dobitnik zlatnog znaka PL-a BiH.

Kroz svoj rad u SDA obavljao je niz dužnosti među kojima se ističu predsjednik Mjesnog odbora SDA Slavinovići, prvi predsjednik Muslimanskog omladinskog saveza Tuzla, predsjednik Omladinskog saveza SDA BiH i član Predsjedništva SDA od 1996.-1999. godine. Aktuelni je predsjednik OO SDA Tuzla. Bio je prvi direktor BKC Tuzla.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Tuzlanski.ba