Header

Nana Fata Orlović: "Djeco, znam da će se ovo riješiti kad-tad, samo neka pošast od korone nestane"

Prvog aprila istekao je rok institucijama bh. entiteta Republika srpska za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, prema kojoj su dužni ukloniti nelegalno izgrađenu pravoslavnu crkvu iz dvorišta heroine nane Fate Orlović u Konjević Polju.

 

 

 U međuvremenu se desila pandemija koronavirusa, zabrane kretanja, okupljanja, policijski sat…, pa je izvršenje presude ostavljeno za bolja vremena. Mjere restrikcije su ukinute, tako da nana Fata i njena djeca očekuju da se ukloni nelegalno izgrađena crkva. Na mobitel nane Fate javila se njena kćerka Hurija koja joj je došla u posjetu u Konjević Polje.

– Nana je u bašti, nadgleda sjetvu, bolje rečeno diriguje. Najvažnije je da je dobrog zdravlja. Što se tiče izmještanja crkve, znamo da je procedura u toku, raspisan je tender za izvođača radova i evo mi svi čekamo – kaže nam Hurija.

Prema njenim riječima, nana Fata se odavno pomirila sa činjenicom da se crkva neće ukloniti do Bajrama koji je u nedjelju, 24. maja.

– U prvo vrijeme nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država bilo joj je veoma krivo što to nije učinjeno. No, kako je vrijeme odmicalo, a pogotovo u jeku pandemije koronavirusa, ona bi nam kazala: “Djeco, znam da će se ovo riješiti kad-tad, samo da ova pošast od korone nestane” – ističe Hurija.

Ona nam je ispričala zanimljivu situaciju koja se desila nedavno.

– Nana je s prozora na putu vidjela rovokopač i kamion. Kako nam je ispričala, ona je pomislila da je došao konačno taj dan. Otišla je u sobu, pokrila se i kazala: “Ne mogu gledati, kada ustanem, neka je sve završeno ili da me nema”. Ipak, ništa se nije desilo, vozila su bila samo u prolazu. Nana je poslije rekla: “Niti su je uklonili niti sam ja preselila” – priča Hurija.

Izvor: Faktor/Index.ba