Header

KAKO JE NASTALA BH. ZASTAVA SA LJILJANIMA: Dizajner Zvonko Bebek je osmislio, koristeći kao podlogu materijale iz vremena kralja Tvrtka

“Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija 20. maja 1992. godine prihvatilo je aplikaciju Republike Bosne i Hercegovine za članstvo u UN-u i donijelo Rezoluciju 755. Dva dana kasnije, 22. maja 1992. godine, Generalna skupština UN-a usvojila je Rezoluciju, čime je Republika Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Istog dana, ispred zgrade UN-a podignuta je i prva zastava nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, zajedno sa zastavama i druge dvije nove članice, Slovenije i Hrvatske”, objavili su na službenoj stranici Fondacije Alije Izetbegovića uz ekskluzivnu priču i arhivske fotografije o nastanku prve zastave nezavisne i demokratske Bosne i Hercegovine.

Muhamed Sacirbey (Šaćirbegović) postao je prvi bh. ambasador pri UN-u, nakon što je duže vrijeme, na molbu predsjednika Alije Izetbegovića, nezvanično zastupao interese Bosne i Hercegovine u New Yorku, odigravši ključnu ulogu u njenom prijemu u Ujedinjene nacije.

Kako svjedoči Sacirbey, situacija je bila neizvjesna do posljednjeg trenutka, međutim, u maju 1992. postalo je jasno da je bilo zakulisnih pokušaja da se Bosni i Hercegovini ospori status ravnopravne članice, kao i sve izraženijih nastojanja da se prikriju i/ili  minimiziraju agresija i zločini koji su poprimali razmjere genocida. Svoja diplomatska nastojanja i odnose s javnošću morali smo fokusirati na UN, posebno zato što su i Slovenija i Hrvatska bile aplicirale za članstvo u UN-u i postojala je realna opasnost da bi Bosna i Hercegovina mogla biti izostavljena, u ovom najosjetljivijem trenutku za novonastalu državu… Čak i nakon predaje formalne aplikacije Republike Bosne i Hercegovine, neki su pokušavali ne samo da odugovlače, nego i da iskoriste prijem u UN kao ‘monetu za cjenkanje’ u pokeraškim pregovorima koji bi doveli do podjele Bosne i Hercegovine ili degradiranja na neki niži status ispod punog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Pored tadašnjeg ministra vanjskih poslova, dr. Harisa Silajdžića, jedina veza Sacirbeya sa Sarajevom bili su telefonski kontakti s Predsjedništvom Republike Bosne i Hercegovine – Kabinetom predsjednika Alije Izetbegovića. Za ceremoniju prijema bila je potrebna nova zastava Republike Bosne i Hercegovine, sa grbom s ljiljanima, koji je 4. maja 1992. godine postao zvanični grb zemlje. Osmislio ga je dizajner Zvonimir Bebek, koristeći kao podlogu materijale iz vremena kralja Tvrtka pohranjene u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Nije bilo načina da se pošalje bosanskohercegovačka zastava u New York. Iz Kabineta predsjednika Izetbegovića poslane su faksom Bebekove skice grba, a u New Yorku je Muhamed Sacirbey stupio u kontakt s grupom žena iz malobrojne bh. dijaspore. Dika Lemeš, rodom iz Krajine, sašila je uz pomoć prijateljica zastavu Republike Bosne i Hercegovine za jedan dan.

„Moglo se primijetiti da je ručno rađena i da je malo manja“, prisjeća se Sacirbey.

„Prvo je podignuta slovenačka, pa bosanskohercegovačka, pa hrvatska zastava. Stajali smo na blještavom suncu, čestitali jedni drugima i, nadao sam se, željeli da zajednički prosperitet bude od koristi za sve. Bio je to trenutak optimizma koji se tek trebao ostvariti. STAV


ZVONIMIR BEBEK: GRB I ZASTAVU S LJILJANIMA RADIO SAM S PUNO LJUBAVI

Tražili smo “oca” ovog grba i našli Zvonimira Bebeka. U dalekoj Americi, gdje je do nedavno radio u uglednom “National Geographicu”, a odnedavno se upustio u samostalne vode.

Vratimo se 20 godina unazad. Ko Vas je kontaktirao s prijedlogom da radite grb BiH?

– Pismom sam bio obaviješten da sam izabran za člana stručne podgrupe te da se javim u Skupštinu SRBiH. Sredinom 1991. godine Skupština SRBiH obrazovala je stručnu podgrupu za grb i zastavu Republike Bosne i Hercegovine. Za članove grupe imenovani smo: Boris Nilević, Enver Imamović, Mirza Ćeman, Tihomir Glavaš, Vedran Hadzović i ja. Zadatak nam je bio kreirati grb i zastavu Republike Bosne i Hercegovine. Citat: «Sa zadatkom da na bazi stručnih i naučnih principa i dostignuća iz oblasti heraldike i vexilologije kao i istorijskih činjenica iz prošlosti Bosne i Hercegovine predloži jedno ili više rješenja, koja će biti općeprihvaćena i posjedovati trajne vrijednosti, uz neophodna obrazloženja i skice.» Kao što možete primijetiti, iz citata, tu se ne spominju ni narodi, ni stranke, ni opredjeljenja.

Kako ste primili taj prijedlog? Je li bilo dileme?

– Odluka Skupštine me je izuzetno prijatno iznenadila. A posebno zato što sam s većinom izabranih članova pojedinačno sarađivao na različitim projektima. Dileme nije bilo nijednog trenutka, ali zato je bilo treme sve vrijeme.

Na prvom sastanku radne grupe već je bilo vidljivo da ćemo to raditi iz ljubavi i nekog ponosa spram domovine. Zato to i nije bilo lako učiniti, jer smo bili svjesni da će ovaj projekt biti od povijesnog značaja za Bosnu i Hercegovinu, te da će obilježiti i naše živote. Ovo je bila prilika koja se veoma rijetko dobije. Bilo je treme pojačane odgovornošću, koju su svi članovi grupe imali bez izuzetka, prema onome što ćemo ostaviti iza sebe. Svi smo mi odrastali u BiH, noseći u sebi sve naše mirise, slike, pjesme i prve ljubavi. U grupu smo donijeli ono najboje što posjedujemo, svoje znanje, ekspertize iz oblasti u kojima smo posvetili veći dio naših života i karijera, svoju tolerantnost i ljudskost. Nikada nisam imao priliku raditi s boljim ljudima.


Težina projekta bila je u tome što smo bili svjesni da simboli trebaju biti općeprihvaćeni, da trebaju biti simboli svih građana koji osjećaju da pripadaju RBiH. Jednostavno, da predstavlja simbol, neke, tada još precizno nedefinirane, ideje o novoj državi BiH. Želja nam je bila da simbolima predstavimo buduću državu kao zajednicu otvorenu za sve ljude dobrih namjera, bez obzira na njihova politička, vjerska, geografska, nacionalna, kulturna, ekonomska, numizmatička, muzička, fudbalska, gastronomska… ili bilo koja druga, opredjeljenja. Poznato nam je bilo, prema popisu iz 1991. godine, da osim tri najbrojnija naroda, s nama žive pripadnici još 17 drugih naroda te da simboli trebaju biti i njihovi.

Poslije uvida u povijest BiH, što je trajalo malo duže, s obzirom na to da su svi članovi izuzev Vedrana i mene, bili historičari, istoričari i povjesničari (koja se zemlja na svijetu može pohvaliti ovakvim bogatstvom jezika), došli smo do zaključka da je teorijski moguće odabrati jedan od četiri pravca rada.

Prvi pravac bi bio kompilacija simbola konstitutivnih naroda. Takvo rješenje, prema našem mišljenju, ne bi moglo predstaviti zajedništvo, ravnopravnost i kontinuitet BiH. U takvoj opciji samo bi konstitutivni narodi bili zastupljeni, zanemarujući sve one ostale koji su s nama živjeli. U vizuelnoj prezentaciji simbola naroda, jedan bi uvijek morao biti prvi, srednji, zadnji, lijevi, desni, gornji ili donji, što dovodi do apsurda.

Drugi put bi bio kreacija nekog novog modernog obilježja, koje se ne bi osvrtalo na našu historiju. Nešto što bi bilo lijepo za oko i moderno za apliciranje, ali bez prošlosti. Nešto kao apstraktni znak ili coorporate logo, dovoljan da stoji onako sam za sebe. Ukratko, nešto bez duše.

Treći put bi bio redizajnirati postojeća SRBiH obilježja, kao što su to učinile Slovenija i Hrvatska. Simboli koji su nama dodijeljeni Ustavom od 1946. godine prikazuju: dva snopa žita, vijenac (ali ne lovorov), dva dimnjaka s dimom i siluetu Jajca u pozadini. Takvi simboli, bez obzira na njihovu vizuelnu obradu u prezentaciji, stvorili bi, svojom nesimbolikom ili pogrešnom interpretacijom, neadekvatnu sliku o nama.

Četvrti, prema našemu mišljenju, najispravniji, a ujedno i najteži, put bio je da dođemo do rješenja, pozivajući se na historijske činjenice s ciljem da predstavimo kontinuitet zajedničkog življenja na ovim prostorima.

Izborom četvrtog pravca jasno je da će to biti teška zadaća i iscrpljujući rad, za sve nas. Na dnevnim sastancima smo prezentirali napravljeno, razgovarali o prezentiranom, tražili načine za unapređenje, planirali te davali zadatke, korekcije, konsolidacije… Da bismo se uklopili u dati raspored, ja sam po noći nastavljao raditi za kuhinjskim stolom ili crtati na jednim od prvih kompjutera (PC 286 sa 14” color montorom, prikazujući ograničenu paletu 16 boja te koristeći CorelDraw 2 programa). Crtanje, korigiranje, ponekad i dva-tri sata spavanja… i tako iz dana u dan.

Radili ste s profesorom Enverom Imamovićem. Kako ste sarađivali? Šta ste imali na umu kad ste to radili?

– Profesor Enver Imamović je poznat kao veliki domoljub, detaljist, veoma uporan i uredan čovjek. S njim sam sarađivao na mnogim projektima koje je on detaljno opisao u svojoj knjizi “Korijeni Bosne i bosanstva”. Enver posjeduje kvalitete čestitog čovjeka i naučnika, bilo mi je ogromno zadovoljstvo sarađivati s njim. Izviru mi sjećanja na prof. Imamovića, koji se pojavio jednog aprilskog popodneva 1992., na vratima moga stana, sav uzbuđen, rekavši mi ponosno, kako je zajedno s Vikićevim specijalcima uspio spasiti Hagadu iz Zemaljskog muzeja, u jeku napada s Jevrejskog groblja, te pohraniti je na sigurno mjesto. Žrtvovao se, rizikujući sopstveni život, ne pitajući se nijednog trenutka da li će dobiti neku nadoknadu ili priznanje.

Ako me sjećanje ne vara (poslije 20 godina), čini mi se da je dr. Boris Nilević prvi dao opširno uvodno izlaganje o Tvrtkovom periodu. Njegovo izlaganje je u potpunosti podržano izlaganjima Envera Imamovića, Mirze Ćemana i Tihomira Glavaša. Jednoglasno smo usvojili Tvrtkovu simboliku kao osnovicu za naš rad. Također smo bili jednoglasni da se oslanjamo samo na provjerenu, autentičnu, građu kao što su pečati, arheološki i numizmatički nalazi.


Simbolikom ste se vratili u srednjovjekovnu Bosnu, a ne u vrijeme Osmanlija.

– Osmanlijski period je samo jedan od perioda u razvoju Bosne i Hercegovine. U tom periodu mi smo predstavljali jednu od administrativnih provincija Osmanskoga carstva, te kao takav, mišljenja sam da ne bi bio općeprihvaćen od svih građana BiH.

Zašto je šest ljiljana?

– Šest ljiljana ili krinova, bilo je na originalnom grbu. Zašto šest, zašto po tri u svakome polju, da li imaju neko određeno značenje i slično, o tome nismo uspjeli naći nikakve konkretne znanstvene podatke, te možemo samo nagađati.

 Je li bilo nekoliko verzija grba ili…

– U samom konceptu oblika i konstrukcije štita i grede nije bilo dileme. U redizajnu kostrukcije i proporcija štitastog oblika grba vodili smo se za srednjovjekovnim i gotičkim stilom firentinskoga perioda 1360-ih godina.

Verzije su se izražavale u dvije grupe vizuelnih pristupa. Prvi pristup bio je savremeni, prikazujući moderniju i apstraktniju verziju obrade ljiljana. Drugi pristup je bio klasični, sa zadatkom da pokušamo zadržati, koliko je god to moguće, originalni izgled Tvrtkovog ljiljana, prilagođen modernim tehnikama apliciranja. Odabrali smo, mnogo teži, klasični pristup. Imali smo poteškoća, definiranja detalja originalnog Tvrtkovog ljiljana, jer je originalna raspoloživa građa bila nečitka u detalju, ograničena srednjovjekovnom tehnologijom izrade originala, uništena zubom vremena, te kao takva nije bila u mogućnosti dati potpunu detaljnu sliku.

Naveći dio rada potrošili smo istražujući dodatne multidisciplinarne izvore informacija, analizirajući ih, upoređujući ih s Tvrtkovim originalom, te prevodeći naučeno u skice, kreirajući naš autenticni oblik simbola ljiljana.

U kakvim uslovima ste radili?

– Radili smo u ludnici političkih i historijskih zbivanja. Znali smo za polagano gašenje socijalističke i nastanak nove Republike BiH, to smo mogli naslutiti. Ali, nismo mogli ni zamisliti šta će se dešavati u daljem toku našeg rada. Odmah po početku uslijedili su napad na selo Ravno, opsada i rušenje Dubrovnika, Vukovara… cjelodnevna zasjedanja Skupštine s genocidnim prijetnjama SDS-a, plebiscit, proglašenje Herceg-Bosne, formiranje Srpske Republike, Referendum za suverenu BiH, barikade u Sarajevu, napad na Brčko, zvanični početak rata u BiH, međunarodno priznavanje BiH…

Ko je vidio prve skice?

– Prve skice bile su prezentirane na sastancima s članovima četiriju kulturnih društava: “La Benovalencija”, “Napredak”, “Preporod” i “Prosvjeta”. Već na prvom sastanku, u toku same prezentacije bila je vidna podrška za izbor Tvrtkovog perioda, kao i zainteresiranost za redizajn njegovih simbola.

Društva su uključila svoje članove, najbolje poznavaoce srednjovjekovnog perioda, nesebično donoseći svoje poglede na isti period, ali s različitih perspektiva. To je dovelo do kristalnije i cjelovitije slike srednjovjekovnog perioda u BiH. Radili smo kao jedan tim. Bila je to potpuna suprotnost onoga što se dešavalo na zasjedanjima u Skupštini BiH, među stranačkim delegatima.

Je li činjenica što ste napravili grb Bosne i Hercegovine za Vas važna stvar ili tek još jedan posao?

– Za mene je to veoma važna stvar. Proučavanje grbova i zastava bili su jedni od mojih hobija iz djetinjstva. Tražio sam rijetke knjige po privatnim i javnim bibliotekama. To su one knige koje se ne nalaze na glavnim policama, nego sakrivaju po zabačenim uglovima, prekrivene slojem prašine. To su one knjige što mirišu na prošlost, s požutjelim krhkim listovima i ponekom zabilješkom na margini pisanom običnom olovkom. Rijetke su i teške. Štampane su na nekom stranom, meni tada nerazumljivom jeziku, s nečitkim fraktur slovima, sakrivajući brilijantne ilustracije životinja, biljaka, grbova i zastava iz prošlosti. Te ilustracije su mi, sa svojim detaljima, otvarale vrata mašti i vodile me kroz različita vremena i prostore. Pokušavao sam dešifrirati simbole s grbova i zastava, stvorivši priču o njihovim nosiocima. Azra

IZDVOJENO.ba