Header

Islamska zajednica u BiH bira novog reisu-l-ulemu

SARAJEVO, (Patria) - Izborno tijelo Islamske zajednice u BiH na sjednici u Sarajevu 12. oktobra izabrat će reisu-l-ulemu za naredni sedmogodišnji mandat, a birat će se između dva kandidata.


Kandidati su aktuelni reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i zastupnik u Skupštini Srbije i bivši muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Sjednica će biti održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, s početkom u 11.00 sati, a nakon sjednice predviđena je konferencija za novinare.

Tajnim glasanjem reisu-l-ulemu bira tijelo koje čine sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta, muftije, predsjednici mešihata, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori.

Saborska komisija za provođenje izbora je 21. septembra utvrdila listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su bili Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić.
Salem ef. Dedović se 30. septembra povukao iz izbornog procesa, a svoje programe su nakon toga izbornom tijelu predstavili kandidati Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić.
Ustavom Islamske zajednice je definirano da je reisu-l-ulema poglavar i vrhovni muftija Islamske zajednice i njen najviši vjerski autoritet.
Nakon izbora reisu-l-uleme Sabor Islamske zajednice imenuje Odbor za predaju menšure reisu-l-ulemi. Prilikom preuzimanja menšure reisu-l-ulema polaže zakletvu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu i zvanično stupa na dužnost. Ukoliko je za reisu-l-ulemu reizabran, dotadašnji reisu-l-ulema, svečanost obznanjivanja njegovog novog mandata će se obaviti prema propisanom protokolu bez predaje nove menšure.

nap.ba