Header

SRBIJA JE DALEKO OD PRIJATELJA BiH: Duguju milijarde, štite zločince, a hapse bh. branioce

Članovi Predsjedništva BiH boravili su u zvaničnoj posjeti Beogradu, gdje su učestvovali i na trilateralnom sastanku sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

 

Boravak u Beogradu bio je prilika  za razgovore o otvorenim pitanjima, koja već godinama predstavljaju kamen spoticanja u odnosima BiH i Srbije. Jedno od najkrupnijih takvih pitanja jesu naknade za korištenje hidropotencijala dijela rijeke Drine koji pripada BiH, te za potopljeno zemljište na teritoriju naše zemlje, koje Srbija već godinama ne isplaćuje.

Za ovo se pitanje nerijetko veže i pitanje granice između BiH i Srbije, koja je već utvrđena i kao takva međunarodno priznata, ali koju bi srbijanske vlasti rado mijenjale i to baš na mjestima na kojima koriste bh. hidropotencijal, uz hidroelektrane Bajina Bašta i Zvornik.


Kada im već ne prolazi predložena razmjena teritorija po principu kvadratni metar za kvadratni metar, pri kojem bi BiH u zamjenu za unosni hidropotencijal rijeke Drine i njene obale dobila dio šume u općini Priboj, iz Beograda predlažu stavljanje teritorija oko dviju hidrocentrala pod takozvanu “međunarodnu služnost” na 100 godina. Na taj način bi BiH dopustila Srbiji da u narednih 100 godina ima izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast nad tim dijelom teritorija naše zemlje, odnosno dopustila bi korištenje vodnih resursa bez ikakve naknade.

Upravo je naknada ključno pitanje zbog kojeg se i aktuelizira promjena granice, razmjena teritorija i “međunarodna služnost”, a sve kako bi Srbija izbjegla platiti dug BiH, te nastaviti plaćati naknadu za korištenje hidropotencijala u skladu sa međunarodnim propisima.

Hidroelektrane Bajina Bašta i Zvornik izgrađene su na zajedničkom dijelu sliva rijeke Drine. Iako sliv pripada i Srbiji i BiH, električnu energiju proizvedenu na tim hidroelektranama u potpunosti koristi samo Srbija. Samo za korištenje hidropotencijala za rad hidroelektrane Zvornik, Srbija bi BiH na godišnjem nivou trebala plaćati oko devet miliona eura.

Kada je hidroelektrana Bajina Bašta u pitanju, BiH bi godišnje trebalo pripasti oko 38 miliona eura na ime naknada koje je Srbija dužna isplatiti. Procjene govore da Srbija po toj osnovu BiH duguje gotovo pet milijardi KM.

Odnose BiH i Srbije bitno opterećuje i pitanje procesuiranja optuženih za ratne zločine, ali i onih koji su već osuđeni zbog te odgovornosti i koji su sklonište od pravde pronašli u Srbiji.Uprkos potpisanom protokolu o saradnju u predmetima ratnih zločina, desetina osumnjičenih, optuženih i osuđenih osoba odgovornih za ratne zločine počinjene u BiH se danas kriju u Srbiji. Najpoznatiji slučaj je onaj Novaka Đukića, nekadašnjeg komandanta Taktičke grupe “Ozren” Vojske RS-a koji je 2014. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog odgovornosti za masakr na tuzlanskoj Kapiji, u kojem je ubijena 71 osoba. Institucije Republike Srbije odbijaju preuzeti izvršenje pravosnažne presude Suda BiH, te Đukić boravi na slobodi.

Oni predmeti koje su institucije Republike Srbije ipak preuzele, poput suđenja za ubistva u zemljoradničkoj zadruzi Kravica, već godinama se “razvlače”.

S druge strane, krajem jula 2018. godine je na graničnom prijelazu između BiH i Srbije, na osnovu potjernice tamošnjeg MUP-a, uhapšen nekadašnji pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović.

Optužbe na račun Mujanovića se temelje na dokumentima Dokumentacijskog centra RS-a za istraživanje ratnih zločina. Ta je institucija 6. augusta 2001. godine objavila dokument “Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u bivšoj BiH u periodu 1992-1996. godine”, na kojem se nalaze imena 941 osobe, među kojima je i Mujanović.

O obimu i vjerodostojnosti dokumentacije na osnovu koje ga terete dovoljno govori opis “krivičnog djela” kraj njegovog imena i osnovnih podataka.

(Izdvojeno.ba)