Header

Cijeli set otvorenih pitanja BiH i Srbije pred zvaničnicima zemalja

Posjeta predsjedništva BiH Srbiji.

 

SARAJEVO, (Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik, na poziv predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, učestvovat će na trilateralnom sastanku Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Turske u Beogradu, 8. oktobra 2019. godine.

Uz zajedničko fotografiranje članova Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srbije i Republike Turske (Palata Srbije) bit će održan Trilateralni summit BiH, Republike Srbije i Republike Turske

Od 16 do 17 Ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo na lokaciji Sremska Rača.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ranije je kazao da postoji cijeli set otvorenih pitanja o kojim će se razgovarati tokom službene posjete Beogradu koja je planirana za 8. oktobra.

Jedno od važnih pitanja o kojima će se razgovarati na susretu kojem će prisustvovati članovi kolektivnog šefa države je pitanje granice, kao i iskorištavanje potencijala rijeke Drine, ali trebalo bi biti govora i u aktuelnoj migrantskoj krizi.

Podsjetio je da je već bilo razgovora o tome kako zajednički pristupiti rješenju ovog pitanja na nivou policijskih organa u smislu kontrole granice.

"Nas u BiH također zanima dokle su došli pregovori između Srbije i Kosova i ima li tu nekog napretka budući da se radi o pitanju koje je od izuzetnog značaja za cijeli region. Što su ti odnosi stabilniji svima će biti bolje", naglasio je Komšić.

nap.ba