Header

Dan D za BiH: Predsjedništvo razmatra dokument ANP-a

SARAJEVO, (Patria) - Danas će biti održane dvije sjednice Predsjedništva BiH. Prva redovna na kojoj će se razmatrati Godišnji nacionalni plan za NATO o čemu još uvijek nije postignuta saglasnost tri člana Predsjedništva BiH.

Dok predsjedavajući Predsjedništva BiH i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović dijele određeni optimizam i pozivaju na poštivanje Ustava i zakona, treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik navodi da neće dati saglasnost za ANP.

U ponedjeljak je sastanak sa ambasadorima Velike Britanije i SAD-a Mattom Fieldom i Ericom Nelsonom održao Željko Komšić. On je u izjavi za medije kazao da bi bio sretan kada bi se našlo neko rješenje danas.

Ukoliko dođe do dogovora i bude podrške za slanje ANP-a u NATO, bit će održana i vanredna sjednica na kojoj bi trebao biti razmatran prijedlog za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Džaferović i Komšić jasno su poručili da bez ANP-a neće biti ni mandatara. Od ishoda današnje sjednice ili sjednica zavisit će hoće li BiH upasti u totalnu blokadu nepunu godinu nakon Općih izbora.

map.ba