Header

Šta će Vijeće ministara BiH poduzeti kako bi se kontrolisala migrantska kriza

SARAJEVO, (Patria) - Danas će biti održana sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj će biti razmatrana situacija i sa prilivom migranata, te aktivnosti nadzora državne granice.


Lokalne vlasti općine Hadžići već su nekoliko puta apelovale na više nivoe vlasti da se rastereti prihvatni centar Ušivak kako bi se život u Hadžićima mogao odvijati bez poteškoća. Zatraženo je da se otvori još nekoliko centara za smještaj migranata. U Sarajevu su provedene dvije policijske akcije u kojima je oko 200 migranata sa Željezničke stanice i centra Sarajeva prebačeno u Ušivak i Imigracioni centar u Delijašima.  

Vijeće ministara će razmatrati Prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice, a posebno je alarmantna situacija na istočnom dijelu granice gdje ulazi veliki broj migranata i na granica sa Hrvatskom, u Krajini gdje su zabilježeni slučajevi da hrvatski graničari naoružani dugim cijevima ulaze na teritorij BiH.

O tome je nadležne upozorio i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. Fazlić je u izjavama za medije pitao da li trebaju početi "zarobljavati" hrvatske graničare da bi dokazali da oni ulaze na prostor BiH. Fazlić je istakao da su Grad Bihać i USK ostavljeni da se sami bore sa migrantskom krizom.

Situacija s migrantima usložnjava se i na području Tuzle gdje su česte tuče i međusobni obračuni migranata, a prije nekoliko dana jedan je migrant smrtno stradao.

Graničnoj policiji BiH nedostaje nekoliko stotina policijskih službenika, ali još uvijek nema odluke o primanju novih policajaca. Upozorenja su da će iz Grčke u kojoj se nalazi oko 70.000 migranata određeni broj krenuti prema BiH. Sa trenutnim kapacitetima moglo bi doći do eskalacije ovog problema.   

nap.ba