Header

Sudija Branko Perić: Percepcija je takva da Tegeltija odrađuje neke poslove za politiku

SARAJEVO, (Patria) - Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić izjavio je u srijedu navečer u emisiji Pressing na N1 televiziji da mora da postoji dijalog između politike i pravosuđa, ali ovo što se dešava u Bosni i Hercegovini Perić je ocijenio kao pokušaj da politika u potpunosti ovlada pravosuđem u zemlji.Vlasti u BiH pokušavaju da preko svojih ljudi dođu do utjecaja na bh. pravosuđe, rekao je Perić, dodajući da sve liči na to da je politika našla te ljude u strukturi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i da građani BiH prisustvuju projektu potpune kontrole pravosuđa.

„Vidjeli smo mnogo slučajeva koji su u javnosti smatrani kontroverznim. Sve to stvara percepciju javnosti da politika zaista ima utjecaja na pravosuđe. Posmatrajte samo ko danas stoji iza VSTV-a, možete da čitate i da tačno vidite kakve politike stoje iza toga“, rekao je Perić, prenosi agencija Patria.

Sudija Perić jedan je od najoštrijih kritičara bh. pravosuđa, a svoje stavove iznosi javno.

Govoreći o predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji, koji se našao u centru korupcijske afere, Perić je rekao da je Tegeltija obrukao pravosuđe BiH u tolikoj mjeri da su o tom skandalu pisali i svjetski mediji, poput New York Timesa, ali da na žalot nije snosio sankcije.

„Tužilac je pozvao Tegeltiju da ga sasluša kao svjedoka, amnestirao ga odgovornosti, iako je (Tegeltija) trebao biti osumnjičeni“, rekao je sudija Perić.

Na upit da li je Tegeltija Dodikov čovjek, Perić kaže da bi se prema nekim refleksijama moglo reći da postoje neki dogovori, dijalozi i susreti.

"To su stvari koje stvaraju percepciju javnosti da Dodik podržava Tegeltiju zbog toga što Tegeltija odrađuje neke poslove. Nije to ono što ja mogu da tvrdim, ali mogu da zaključujem po stvarima koje se događaju", rekao je sudija Perić.

Na konstataciju da je Dodik prvi stao u odbranu Milana Tegeltije i cijelu aferu nazvao napadom na srpske kadrove u Sarajevu, Perić kaže da je to bila neprimjerna reakcija političara.

"Svaki ozbiljan političar bi tražio da se slušaj istraži, a ne da stane u zaštitu Tegeltije i da to podvodi pod neke politike. Srbin je predsjednik VSTV-a 15, 16 godina“, rekao je sudija Perić.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija našao se u centru pravosudnog skandala. Privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević snimio je kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža na tom snimku govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi ubrzao proces koji u Tužilaštvu Kantona Sarajevo stoji već više od dvije godine, a koji je Alešević pokrenuo protiv više lica iz BiH, računajući i visokorangirane političare. Snimanje kako daje mito bio je, rekao je Alešević, njegov otpor protiv korumpiranog pravosuđa u BiH.

Snimak je potaknuo stotine građana da izađu na proteste ispred zgrade VSTV-a, dok Tegeltija odbija dati ostavku na tu funkciju.

nap.ba