Header

Danas kolektivna dženaza i ukop žrtava ratnih zločina u Bratuncu

SARAJEVO, (Patria) - Tri bratunačke žrtve ratnih zločina iz perioda agresije na BiH danas će biti ukopane u Memorijalnom centru “Veljaci” u Bratuncu.


U "Veljacima" će se klanjati dženaza za Rifeta (Reš0) Salihovića, rođenog 1949. godine, Šemsu (Hamid) Zukanovića, rođen 1949. godine i Munir a (Hamed) Tahića rođenog 1971. godine.

Bivši logoraš Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunac i član Organizacionog odbora za organizaciju kolektivna dženaze, izrazio je nezadovoljstvo intenzitetom identifikacija žrtava, te je pozvao nadležne da u narednom periodu poduzmu ozbiljne korake kako bi se proces identifikacija priveo kraju, a traganje za ratnim zločincima nastavilo.

“Ove godine kopamo samo tri žrtve. Njihove porodice su sve uništene, ostali su im samo bliži rođaci živi, a koji žive vani. Obećali su da će doći na ukop u Bratunac. Njihova tijela su pronađena na području Srebrenice. Za još oko 30 posto ubijenih tragamo”, rekao je Ahmetović.

Prema podacima Udruženja logoraša, u Bratuncu je polovinom maja 1992. godine, na nekoliko lokacija ubijeno više od 700 Bošnjaka, muškaraca, žena i djece svih dobnih grupa.

Bošnjaci Podrinja svake godine u maju obilježavaju Dane sjećanja na genocid u Bratuncu.

nap.ba