Header

Analitičari: BH Blok nema pravo da ide u opoziciju, ugrožena država

SARAJEVO, (Patria) - Lideri BH bloka (SDP BiH, DF i Naša stranka) Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović održat će danas sastanak na kojem će biti donesena odluka ili zauzet stav o ulasku u vlast u Federaciji i na nivou države Bosne i Hercegovine sa SDA, HDZ BiH i SNSD-om.


Takvoj saradnji prvo se usprotivila Naša stranka, iz koje smatraju da stranke ljevice ne bi trebale koalirati sa nacionalnim strankama.

BH blok u Federalnom parlamentu ima 32 zastupnika, a u Državnom parlamentu 10, što je dovoljno da nacionalne stranke bez tog bloka ne mogu formirati većinu, ili je ta većina upitna.

Dio političkih analitičara smatraju da stranke ljevice ne bi trebale koalirati sa nacionalnim strankama, ali se Bosna i Hercegovina nalazio u takvoj poziciji da građanske stranke ne mogu priuštiti komoditet opozicije u naredne četiri godine.

„Na to pitanje /da li BH Blok treba ići u vlast sa nacionalnim strankama/ se može gledati principijelno i situaciono. Kada gledamo principijelno, onda je stvar vrlo jasna, zapravo je crno-bijela, u pitanju su dva koncepta: ulje i voda, koji se ne mogu sastaviti. Situaciono, ili kako to filozofi kažu, kontekstualni pogled na situaciju kaže da bi se sa stanovišta primarnog cilja, koji se zove država, trebalo ili moralo razmišljati i o ovoj drugoj mogućnosti, rekao je u emisiji „Odgovorite ljudima“ na Federalnoj televiziji sociolog Esad Bajtal.

Bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, profesor Ivo Komšić, smata da se Bosna i Hercegovina nalazi u vrlo teškoj poziciji, i da se „namjestilo“ da nacionalne stranke ne mogu formirati vlast bez građanskih partija, te da BH blok tu šansu ne bi smio propustiti, jer je, kako je rekao, vrlo neizvjesno šta će se dešavati u naredenom periodu u Bosni i Hercegovini.

„Hrvatska će u budućnosti stajati na evropskom putu Bosne i Hercegovine, dok je Milorad Dodik Republiku Srpsku vratio na Karadžićevu tvorevinu“, rekao je profesor Komšić za “Mrežu” na FTV-u u ponedjeljak navečer.

“Stvari za koje se zalaže BH blok nama trebaju odmah, a ne za četiri godine”, rekao je profesor Komšić, dodajući da BH blok u svakom slučaju prije ulaska u vlas mora postaviti svoje uslove nacionalnim strankama, kako bi došlo do promjene političkog koncepta u BiH, i kako bi BH blok neutralizirao nacionalne stranke, a “ne samo da BH blok bude neka vrsta ravnoteže između nacionalnih stranaka.”

“Ako BH blok ode u opoziciju, to će oslabiti Željka Komšića”, smatra profesor Ivo Komšić, podsjećajući da jeste komotnije biti u opoziciji, voditi takozvanu politiku čistih ruku, “ali, pitanje je šta će se desiti za četiri godine.”

Gore nego 90-ih

Dio analitičari smatra da je Bosna i Hercegovina sada u gorem položaju nego devedesetih.

Potpredsjednik SDP-a BiH Miro Lazović nedavno je izjavio da je pred rat u Bosni i Hercegovini također bilo otpora kod nekih ljudi iz SDP-a da stranka uđe u vlast sa SDA, ali je tadašnji predsjednik Nijaz Duraković ipak donio odluku o kaoliranju SDP-a sa SDA, „jer se radilo o interesu države.“

„Ovo nije vrijeme devedesetih. Nema rata. Ali, političke haubice su ponovo usmjerene prema Bosni i Hercegovini“, rekao je Lazović, upozoravajući na etničku homogenizacija Srba u Republici Srpskoj, kao i  Hrvata u Zapadnoj Hercegovini.

„Ti procesi nisu nimalo naivni“, zaključio je Lazović.

nap.ba