Header

Potočari: Plaketa zahvalnosti Klausu Zornu za doprinos istraživanju genocida u BiH

Povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, danas je u Spomen-sobi Memorijalnog centra Potočari upriličeno otvorenje izložbe fotografija "Srebrenica – slikom kroz vrijeme".


Izložba fotografija je nastala u organizaciji Pokreta "Majke enklave Srebrenice i Žepe", uz podršku Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Žena Podrinja". Prikazuje fotografije autora Sadika Salimovića, Pokreta "Majke enklave Srebrenice i Žepe" i IIN Preporoda.

Izložba kroz 350 fotografija prikazuje Srebrenicu od vremena prvih grafika, fotografija, preko prijeratnih fotografija idiličnog života ovog gradića Istočne Bosne, do rata, pada Srebrenice, genocida, sve do vremena borbe za istinu o genocidu u Srebrenici. Kroz jedan segment bit će izložene fotografije značajnih svjetskih ličnosti koje su posjetile Srebrenicu.


U okviru svečanosti otvaranja izložbe upriličeno je i dodjeljivanje Plakete zahvalnosti Klausu Zornu za izuzetan doprinos istraživanju genocida u Bosni i Hercegovini.

Klaus Zorn je u periodu 1991.-1995. bio njemački istražitelj, glavni inspektor i šef Centralne jedinice za istrage ratnih zločina (ZBKV) Ureda njemačke kriminalističke policije, pri Odjeljenju državne bezbjednosti Njemačke. Istraživanja ovog ureda, pored ostalog, rezultirala su prvom presudom za genocid u BiH 1993. godine u Njemačkoj. Plaketu uručuju Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine, Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.


(Vijesti.ba)