Header

Obilježeno 25 godina članstva BiH u UNESCO-u

Obilježeno 25 godina članstva BiH u UNESCO-u

 Foto:Fena/Vijesti.ba

Svečanom sjednicom Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine s Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) danas je u Sarajevu obilježena 25 godina članstva BiH u toj UN organizaciji.
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i šef UredaUNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum naglasili su dobru saradnju tog ministarstva s UNESCO-om tokom više od dvije decenije kada su realizirani brojni značajni projekti.

Istaknuli su da svaki element bh. naslijeđa koji je upisan na respektabilnu Listu svjetske baštine UNESCO-a ima nemjerljiv značaja za očuvanje i promociju bogate kulturno historijske baštine.
U okviru obilježavanje te važne godišnjice uručeni su certifikati o upisu Sarajevske Hagade i Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke u UNESCO Registar Pamćenja svijeta.
Također, uručen je i certifikat o upisu Konjičkog drvorezbarstva u UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Na današnjoj ceremoniji dodijeljene su i zahvalnice za doprinos očuvanju i promociji dobra kulturne baštine i promociji ciljeva UNESCO-a u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)