Header

Denis Bećirović kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH!

SARAJEVO, (Patria) - Denis Bećirović bit će kandidat Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine za člana Predsjedništva BiH, potvrđeno je danas na Konvenciji SDP-a u Sarajevu.

 

Bećirović je dobio 26.787 glasova članova SDP-a, odnosno 92,7 posto onih koji su prethodna tri dana na referendumu odlučivali o kandidatu. 

 

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović rođen je 1975. godine u Tuzli. Sa suprugom Mirelom ima sina Danisa i kćerku Enu-Miu. Diplomirao je 1998. na Filozofskom fakultetu u Tuzli a doktorirao 2010. u Sarajevu.

 

Ušao je u SDP 1993. godine i obavljao je nekoliko funkcija unutar stranke.

 

Prije političkog angažmana, Bećirović je bio nastavnik historije u osnovnoj školi u Tuzli, a od 1998. do 2002. radi u Srednjoj ekonomskoj školi u ovom gradu. Docent je na Filozofskom fakultetu u Tuzli od 2010.

 

U organima vlasti je od 1998., kada je izabran za poslanika u Parlamentu Federacije BiH. Dvije godine poslije ulazi u Skupštinu Tuzlanskog kantona i federalni Dom naroda.

 

Na Općim izborima 2002. godine ponovo je izabran za poslanika u Skupštini, a četiri godine kasnije ulazi u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Mandat će obnoviti i 2010. godine.

 

Na izborima 2014. godine osvojio je treći uzastopni mandat u Državnom parlamentu.

 

Nap.ba