Header

Izetbegović, Čović i Ivanić se ponašaju kao da je BiH njihova privatna prćija

Apsolutno je nedopustivo da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja BiH, jer Dejtonski sporazum nije dao i nije mogao dati prava skupštini bilo koje druge države da raspravlja i odlučuje o položaju građana koji žive u njoj.

Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba rekao akademik Muhamed Filipović, komentarišući zaključke sa tematske sjednice Odbora za Hrvate izvan Hrvatske o temi "BiH, položaj Hrvata u BiH i evropski put BiH".

 

- Međutim, to je konzekvenca činjenice da više od 100 godina postoji kontinuitet intenzivnog miješanja i nastojanja hrvatskog nacionalizma da se BiH razbije kao država - ocijenio je Filipović.

 

Prema njegovim riječima, žalosno je što na ovakav potez susjedne Hrvatske nema adekvatne reakcije iz naše države.

 

- Naše državne institucije ne stoje na braniku svoje države, nego se isključivo svode na odbranu interesa separatnih oligarhija koje vladaju dijelovima BiH - govori akademik Filipović.

 

Ističe kako je Hrvatska istovremeno i nosilac udruženog zločinačkog poduhvata i u tom smislu bi joj Parlament BiH i Predsjedništvo BiH trebali očitati lekciju.

 

- Predsjedništvo BiH nije privatna prćija Izetbegovića, Čovića i Ivanića. Oni se ponašaju kao da je država BiH njihova privatna prćija, jer nemaju elementarno svojstvo najvišeg državnog tijela jedne države. Ne mogu vam opisati kolika količina drskosti i bezobrazluka postoji u odnosu prema ovoj našoj državi, i to ne samo od naših susjeda, nego i onih ljudi koji momentalno vladaju u BiH - zaključio je Filipović.

 

Podsjećamo, Odbor Hrvatskog Sabora za Hrvate izvan Hrvatske na sjednici u Zagrebu donio je nekoliko zaključaka, među kojima i onaj da je stabilna, prosperitetna i evropska BiH, država tri jednakopravna naroda i svih njenih građana, strateški interes Hrvatske.

 

"Samo jasna struktura federalne države, kakva je BiH, u načelu, i po važećem Ustavu, s mehanizmima zaštite kolektivnih i individualnih prava na cijeloj državnoj teritoriji, u skladu s najvišim evropskim standardima te mehanizmima zaštite legitimnih interesa konstitutivnih naroda, također u cijeloj BiH, pomoći će daljnjoj demokratizaciji političke scene, kako unutar konstitutivnih naroda, tako i u BiH općenito", navodi se u zaključcima.

 

Kako se precizira, najveći dio političkih problema i paralize procesa odlučivanja u BiH "nastao je institucionalnom zloupotrebom i kršenjem prava konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog naroda, kojem je političkom majorizacijom više puta bilo onemogućeno da na entitetskom i državnom nivou vlasti potvrdi svoju većinsku političku volju, iskazanu u demokratskom procesu izbora", saopćeno je nakon sjednice ovog odbora.

 

 

D.K.

 

(Vijesti.ba)