Header

Opšti izbori u BiH 7. oktobra, pravo glasa će imati više od 3,3 miliona građana

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine raspisala je opšte izbore koji će biti održani u nedjelju, 7. oktobra ove godine i na kojim će pravo glasa imati više od 3,3 miliona građana, javlja Anadolu Agency (AA).

 

CIK BiH je odluku o raspisivanju i održavanju opštih izbora donio na današnjoj sjednici u Sarajevu, na kojoj su takođe donesene odluke o zaključivanju i potvrđivanju centralnog biračkog spiska i usvojen prijedlog uputstva o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za izbore.

 

CIK je prema važećem Izbornom zakonu BiH bio dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o održavanju opštih izbora.

 

Na predstojećim, osmim po redu opštim izborima, građani Bosne i Hercegovine imaće priliku birati članove Predsjedništva BiH, zastupnike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, poslanike u Narodnoj skupštini RS-a, predsjednika i potpredsjednika RS-a te poslanike u deset kantonalnih skupština u FBiH.

 

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić je kazala da će na izborima svaki birač dobiti četiri glasačka listića.

 

Uz odluku o raspisivanju izbora, CIK je donio odluku o broju birača u centralnom biračkom spisku prema presjeku koji sačinjen sinoć u ponoć.

 

Prema tom presjeku, Hadžiabdić je istakla da će ove godine na opštim izborima pravo glasa imati 3.381.963 birača, što je blago povećanje biračkog tijela u odnosu na 2014. godinu.

 

“U ovom broju su sadržana i imena 27.317 birača koji još nemaju određeno entitetsko državljanstvo u Brčko distriktu”, rekla je Hadžiabdić.

 

Senzor.ba