Header

Miloš Ćirić: Srbija nije završila rat u BiH

BEOGRAD, (Patria) - Većina građana Republike Srpske živi u uslovima siromaštva, izolacije i atmosferi mržnje prema muslimanima, koju pravi korumpirano političko vodstvo entiteta, kazao je politolog Miloš Ćirić za beogradski list Danas.

 

- Riječ je o običnim ljudima koji su u velikom broju bili i direktni učesnici rata, a koji su danas prepušteni sami sebi, istraumirani i ožalošćeni, gladni i bez perspektive. Međutim, njihove teške životne okolnosti ne umanjuju odgovornost za netrpeljivost prema bosanskim muslimanima, kao ni njihovu kontinuiranu podršku srpskim nacionalistima - ocijenio je za Danas Miloš Ćirić, politikolog i master studija kulture i medija iz Beograda, u odgovoru na pitanje na koji način razumije obične građane Republike Srpske (RS), koji su punim srcem, ponosno i bez ikakve griže savjesti i problema slavili Dan RS-a u utorak, 9. januara.

 

Prema Ćirićevim riječima, Dan RS-a je važan "praznik", jer svjedoči o "neizbrisivoj odgovornosti Srbije za rat u Bosni".

 

- Uprkos odluci Ustavnog suda BiH da se taj dan ne obilježava, i ove godine vidjeli smo paradu ponosa Srba u RS čime su opet negirali državnost BiH. Bilo je bizarno gledati Dodika kako sam korača ulicama Banja Luke, ali je u tome bilo i nečeg otrježnjujućeg: on jeste politički gospodar Srpske, i dobro je to jasno vidjeti. Dodik nije odgovoran samo za otrovni nacionalizam kojim vlada entitetom, već i za propast građana koje predstavlja - ističe Ćirić.

 

Na konstataciju da se i u krugovima koji se zalažu za suočavanje sa ratno zločinačkom odgovornošću sve rijeđe može čuti pojam "genocidna tvorevina", u kontekstu govora o tom bosanskohercegovačkom entitetu, Ćirić smatra da je taj termin "iznosan" samo Srbima.

 

- Takav utisak nemaju bosanski muslimani i druge žrtve na čijim je leševima taj entitet nastao. Treba znati elementarne činjenice - RS je politički i vojni projekat Miloševićeve Srbije preko kog je Srbija pokušala da stvori etnički čistu Veliku Srbiju na teritoriji Bosne. Politička i vojna elita RS nastala je u Beogradu - Radovan Karadžić je izabran za lidera Bosanskih Srba u Sava centru, Ratko Mladić je srpski vojni penzioner. Konfuziji oko termina "genocidna tvorevina" doprinosi i to što srpska politička elita i javnost lažno predstavljaju činjenice o karakteru rata u BiH i zločinima počinjenim prije genocida u Srebrenici.

 

Serija genocida i etničkih čišćenja u BiH od strane Vojske RS i uz podršku Beograda počela je već 1992. godine. Do genocida u Srebrenici 1995, Srbi su već počinili skoro sve masovne ratne zločine u kampanji "čišćenja" Bosne od nesrpskog stanovništva. U tom smislu, Srebrenica je samo kulminacija i paradigma, a uspostavljanje RS je jedino bilo moguće na zločinima počinjenim prije toga, zato je taj termin važan i zauvijek aktuelan - napominje Ćirić.

 

Upitan kako razumije poruku koju je državni vrh poslao izostankom na obilježavanju Dana RS u Banja Luci, Ćirić kaže da to zapravo nije izostanak.

 

- Državni vrh nije ni morao da se pojavi u Banja Luci na dan obilježavanja RS. Oni na uništavanju BiH kao države rade svakodnevno iz Beograda, pa je sasvim sporedno da li su prisustvovali proslavi ili ne. Premijerka Brnabić je negirala genocid u Srebrenici, pokazujući jedinstvo sa predsjednikom Vučićem i kontinuitet sa svim prethodnim vladama Srbije od početka 90-ih do danas. Bivši predsjednik Nikolić je, kao i bivši predsjednik Tadić, primio orden od Dodika i poželio Republici Srpskoj nezavisnost, što je još jedan u nizu udaraca cjelovitoj i funkcionalnoj BiH.

 

Predskednik Vučić je već decenijama važan akter u proizvođenju nestabilnosti u Bosni. Ovakvo ponašanje trenutne, ali i bivših srpskih političkih elita pokazuje da oni nastavljaju ideologiju Slobodana Miloševića, i da nisu odustali od ideje svih Srba u jednoj državi, koja je već života koštala stotine hiljada i unesrećila milione ljudi. Zato je neprimjetno prošla vijest o donošenju Potočarske deklaracije kojom su se predstavnici preživjelih žrtava genocida sa teritorije RS založili za demokratiju, mir, pomirenje i ravnopravnost svih u RS i BiH - kaže Ćirić.

 

On zaključuje da "ono malo preostalih bosanskih muslimana u RS danas živi u još težim uslovima".

 

- Svakodnevno se suočavaju sa diskriminacijom, isključuju se iz donošenja odluka sve dok se aktivno podržava i ohrabruje njihovo napuštanje entiteta. To je još jedan pokazatelj da Srbija rat u Bosni nije završila, samo ga danas preko rukovodstva u Banja Luci vodi u mirnodopskim uslovima. Taj rat podrazumijeva sistemsko i uporno kršenje ljudskih prava bosanskih muslimana i drugih nesrba kojima Dodik uz podršku Srbije čini njihov život nepodnošljivim, a sve u cilju "čišćenja" tog prostora od nesrba i stvaranja uslova za neku novu Veliku Srbiju - zaključio je Miloš Ćirić.

 

Nap.ba