Header

Pravoslavci slave Božić

BiH, (Patria) - Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić – dan rođenja Isusa Hrista.

 

Svi hrišćani slave Božić kao opštu slavu, jer je to prema njihovim vjerovanjima "dan rođenja najsvetijeg djeteta u historiji čovječanstva, dan rođenja Spasitelja".

 Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva. Pravoslavni vjernici koji poštuju Јulijanski kalendar, danas slave Božić - rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. U hrišćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja.

 

Za Božić se ljudi, umjesto uobičajenog pozdrava, pozdravljaju sa "Hristos se rodi" i otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi". Božić je, uz Vaskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika.

 

Božić je praznik čitave porodice i zato bi njeni članovi tokom prazničnih dana trebalo da budu zajedno.

 

Vjernici koji slave Božić dan počinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom.

 

Pravoslavnim vjernicima koji slave Božić pristigle su brojne čestitke sa svih nivoa vlasti sa željom da ovaj najradosniji praznik provedu sa rodbinom, prijateljima i komšijama u miru, ljubavi i blagostanju.

 

Agencija Patria želi sretan Božić.

 

Kozlukonline.com se pridružuje

 

Nap.ba