Header

Hahn u Predsjedništvu BiH: Nastaviti reforme na putu ka EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primili su danas komesara Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, a tema sastanka je bio proces EU integracija Bosne i Hecegovine, te napredak koji je napravljen u tom smislu, javlja Anadolu Agency (AA).


Članovi Predsjedništva BiH su kazali da evropski put nema alternativu, unatoč trenutnoj situaciji, te su izrazili uvjerenje kako će se sve obaveze ispuniti na vrijeme, kako bi BiH u bližoj budućnosti mogla dobiti kandidacioni status. U tom smislu podsjetili su na zaključak Predsjedništva BiH koji obavezuje na finalizaciju Upitnika Evropske komisije i njegov prijevod, zaključno s 15. decembrom 2017. godine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH nakon sastanka.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo što će Zapadni Balkan biti u fokusu predsjedavanja Bugarske Vijećem EU, u prvoj polovini 2018. godine, te da će jedan od prioriteta biti EU budućnost Zapadnog Balkana. Također, je istaknut značaj održavanja Summita Zapadni Balkan - EU u Sofiji, 17. maja 2018. godine. Ohrabruju i najave da će tokom predsjedavanja Austrije Vijećem EU u drugoj polovini 2018. godine visoko mjesto na njihovoj agendi predsjedavanja zauzeti Zapadni Balkan i integrisanje Zapadnog Balkana u EU.

Saopćeno je kako je tokom susreta istaknuta važnost korištenja pozitivnog momentuma u svjetlu predstojećih predsjedavanja zemalja koje veoma dobro poznaju situaciju u regiji i spremne su da EU integracioni proces Zapadnog Balkana drže visoko na agendi EU.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za dosadašnju podršku koju su institucije EU i države članice pružile Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija, te nadu da će se podrška institucija EU i država članica nastaviti i ubuduće, u okviru napretka BiH na njenom EU putu, posebno u postupku sticanja statusa kandidata.

Komesar Hahn je izrazio predanost EU perspektivi BiH, te je pozvao sve nivoe vlasti u BiH da nastave kontinuiranu provedbu neophodnih reformi, kao i što skorije dostavljanje odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji, navodi se u saopćenju.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovala savjetnica Marija Milić.

(AA)